„Правда“: Съхраняваното в Армения „Копие на съдбата“ спасило СССР

Spread the love

27.02.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Руското издание „Правда“ публикува статия, озаглавена “Копието на съдбата се е съхранявало в СССР”, която се отнася за най-голямата християнска реликва, която Арменската църква в продължение на векове е защитавала от врагове и владетели от различни епохи, желаещи да се доберат до нея.
“Първият арменски католикос Свети Григорий Просветител (Крикор Лусаворич) построил в долината на река Азат, на 40 км източно от Ереван, църква и основал манастира Гехард ( арм.- копие), където поставил копието на Лонгин. След тринадесет века сега там има голяма монашеска общност и множество сгради, а комплексът се нарича Гехардаванк”, се казва в статията.
Изданието подчертава, че благодарение на това на копие, което се съхранявало от съюзник на Русия (Армения, в храм „Св.Ечмиадзин“) СССР се оказал непобедим в лицето на агресорите от Запада и Изтока.
Следва да се отбележи, че за копието (Лонгин), което се съхранявало в Гехардаванк споменава арменския учен и теолог от XII век архиепископ Нерсес Ламбронаци.
Припомняме, че Светото Богопронизващо копие (Лонгин) ежегодно се излага в катедралата на „Свети Ечмиадзин“ на 2 декември по повод деня, в памет на основателите на Арменската апостолическа църква Св.Св. Тадей и Вартоломей.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *