ПО ВРЕМЕ НА ПЪТНО – СТРОИТЕЛНИ РАБОТИ В ТУРЦИЯ СА НАМЕРЕНИ АРМЕНСКИ НАДГРОБНИ КАМЪНИ

Spread the love

07.10.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – По време на пътно – строителни дейности в района на град Малгара, в турската област Текирдаг, са намерени арменски надгробни камъни. Както съобщава турското издание HaberTurk, по време на ремонтните спонсоридейности на булевард Хюриет в Малгара са намерени осем надгробни камъка, високи около 1,5 метра, а върху тях има арменски надписи.

Намерените камъни са били преместени с камион в склад. 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nЗаместник-кмета на Малгара Ахмет Назиф Балджъ е отбелязал, че е възможно в района да има още надгробни камъни. Намерените камъни за сега ще се съхраняват в местния отдел „Култура” към кметството. По-късно Балджъ е заявил, че може би те ще бъдат предадени на Управлението по музеите на Турция.

Един от работниците по булевард Хюриет – Недждет Текгьоз е отбелязал, че на това място преди са живели арменци и гърци. Той бил доволен, че местните власти са оказали необходимата загриженост към находката.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Yol çalışması sırasında mezar taşları bulunduРезултат с изображение за Tekirdağ'da yol çalışmaları sırasında Ermeni mezar taşları bulunduРезултат с изображение за Tekirdağ'da yol çalışmaları sırasında Ermeni mezar taşları bulundu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *