ПОЧИНА ФРЕНСКАТА РОК ЗВЕЗДА ДЖОНИ ХОЛИДЕЙ: АРМЕНЦИТЕ в съдбата на френския ИДОЛ ДЖОНИ ХОЛИДЕЙ

Spread the love

06.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –  На 6-ти декември, на  75 години угасна живота на култовия френски рок певец Джони Холидей.

Белгиец по произход, музикантът има голям принос за развитието на френската рок индустрия и шоубизнеса във Франция като цяло. Малцина обаче знаят за арменската следа в живота на рок легендата.На 18 г. Джони Холидей се жени за френска певица и актриса от арменски произход Силви Вартан. Музикантът говори за семейството на съпругата си като “велико, шумно и традиционно музикално”. Живели са 18 години заедно.

Песента «Retiens la nuit» ( «Задръжте нощта”), е подарък за рок певеца от Шарл Азнавур. По-късно Азнавур е написал още няколко песни за рок изпълнителя.  Те са приятели от много години, а през 2016 г. Холидей публикува на своята страница в Инстаграм снимки на Азнавур с думите: “Този човек е моят духовен баща”.

През 1989 г. Джони Холидей участва в записването на песента “For You, Armenia”, написана от Азнавур в подкрепа на жертвите на земетресението в Спитак.

По време на своята половинвековна кариера той е провел около 400 турнета и е продал 80 милиона диска до 2005 г., а 18 от албумите му са били признати за “платинени”.

Прощалния концерт на Джони Холидей през 2009 г. събира 240 000 зрители.

 

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *