ПОРЕДИЦА “Истината за Ходжалу”: Кадрите на азербайджански журналист запечатват истината за ХОДЖАЛУ

Spread the love

26.02.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Азербайджанският оператор Чингиз Мустафаев, който е бил допуснат до района на Агдам разпространява заснетите кадри. Известно е, че Мустафаев прави два пъти видео снимки, с разлика от два дни. От филма става ясно, че по време на втория запис, някои трупове са осакатени. Журналистите забелязали, че труповете са скалпирани, позицията им по земята и степента на увреждане и нараняване, в сравнение с първата инспекция, поразително се е променило.

И това е в зона, напълно контролирана до лятото на 1993 г. от Народния фронт на Азербайджан. Този факт е скрит внимателно от азербайджанските пропагандатори. Очевидно е, че положението на телата е било променено за да се хвърли цялата вина за случилото се на арменците, че са били убити от изстрели от арменската страна.

Този факт силно впечатлил Чингиз Мустафаев. Той лично информирал президента Муталибов, които вече бил наясно какви са причините за трагедията. Муталибов казал наистина пророчески думи: “Чингиз, на никого не казвай, че си забелязал, че нещо не е наред. В противен случай, ще бъдеш убит”.

Обзет от съмнения, че вината не е в арменската страна, Мустафаев започва собствено независимо разследване. Но след като съобщава това на информационната агенция „ДР-Пресс“ в Москва, за евентуалното участие на Азербайджан в престъпленията в Ходжалу, журналистът е намерен убит недалеч от Агдам при мистериозни обстоятелства. Същата участ сполетява и полевия командир  Ала Якуб, който имал неблагоразумието да каже, че може да хвърли яснота върху клането в Ходжалу, а така също и за сваления от азербайджанци хеликоптер, с представители на собственото им правителство.

В годините след трагедията, азербайджанската страна  активно насърчава тезата за “Геноцид в Ходжалу”, щедро придружавана с илюстрации, статистика и закъснели, противоречиви показания на оцелели очевидци. Сметките на Баку са прозрачни – най-важното е да има много кръв, страдания, емоции, факти, а истинското състояние на нещата, по един или друг начин, не е от значение.

В същото време, изявления и оценка на събитията от страна на някои азербайджански служители, активисти за човешки права, журналисти, както и от жителите на Ходжалу, напълно опровергават фалшиви тезите на Баку.

През март 1992 г. азербайджанските журналисти Иля Балаханов и Вугар Халимов представят в офиса на Център за правата на човека “Мемориал” видеокасета със запис на престрелката в Ходжалу, направен от телевизионните журналисти от Баку от борда на военен хеликоптер, летял директно над терена. Почти всички участници са убедени, че броят на мъртвите, заснети във филма не надвишава 50-60 човека. Трябва също да се отбележи, че Министерството на външните работи на Арцах разкрива фалшива снимка, поставена в някои азербайджански уеб сайтове, включително на страницата на фондация  “Гейдар Алиев – Азербайджан”, в която се твърди, че показва масовите убийства на азербайджанците в Ходжалу. Всъщност фотографията има пряко отношение към събитията в Косово. Азербайджански пропаганда, за да заблудят непосветените, използва и други фалшиви снимки на жертви от кюрдските бунтове в Турция.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *