ПОРЕДИЦА “Истината за Ходжалу”: Журналисти разказват

Spread the love

26.02.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Азербайджанският журналист Ейнула Фатулаев (на снимката) от независимото списание „Монитор“, се среща с временно пребиваващият в селището Нафталан очевидец на събитията от Ходжалу. В интервюто той открито признава, че няколко дена преди настъплението арменците непрекъснато са предупреждавали населението по високоговорител за планираната операция.

В съобщението се споменавало за хуманитарен коридор за мирните жители, които могат да напуснат конфликтната зона по долината на река Каркар. По думите на очевидеца, някои жители на Ходжалу се възползвали от този коридор и действително арменските войници не са открили огън по тях.

„След като се запознах с географския район, мога да кажа с пълна убеденост, че спекулациите за отсъствието на арменския коридор са безпочвени. Коридорът наистина е съществувал, иначе напълно обкръжени и изолирани от външния свят, хората от Ходжалу не биха могли да пробият пръстена и да се измъкнат от обкръжението“, пише журналистът Ейнула Фатулаев.

-„Ходжалу беше в епицентъра на военните действия. Воюващите не бива да използват населените места за военни цели, но точно това се случи с Ходжалу. В границите на селото азербайджанците са поставили четири оръдия и ракетна система „Град“, от която непрекъснато е бил бомбардиран Степанакерт“, казва водещият на предаването на “Моментът на истината”- Андрей Караулов (на снимката) по време на среща с Роберт Кочарян (тогава Президент на Армения) в студиото на централната руска телевизия, на 10 януари 1994 г.

“Разглеждам тази трагедия наред с другите, макар да е вероятно, че Ходжалу ги надминава по мащаб. Това са Сумгаит, погромите в Баку, принудителното депортиране на арменци от 28 арменски села и трагедията на арменското село Марага“, казва в предаването Роберт Кочарян.

Един от най-младите командирите на военните години, Самвел Бабаян( военен и политически деец, герой от Арцахската война, бивш Министър на отбраната на Арацх)  разказва: “По време на операцията Ходжалу бях инструктиран да възпра атаката от Агдам и да осигуря хуманитарен коридор по протежение на реката, за да се даде на населението (на Ходжалу) възможност да напусне зоната. Изпълних моята част от задачата. Коридорът беше отворен, но се случи нещо странно. Бяхме атакувани от Агдам. Населението трябваше да мине през нашите позиции в посока Агдам. Върху подходите към Агдам, азербайджанските военни започнаха да стрелят – съзнателно или не – не знам. Арменците не извършиха погроми в Ходжали. По принцип ние винаги оставяхме коридор за цивилни граждани. Можехме да блокираме селото и да убием 60 хиляди души в Келбаджар, но ние специално отложихме операцията в продължение на няколко дни, за да може цивилното население да напусне”. Интервю с Бабаян, 4 април 2006 г. (На снимката: Роберт Кочарян, Президент на Армения, Монте Мелконян, Бако Саакян, настоящ президент на Арцах и Самвел Бабаян)

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *