ПОРЕДИЦА: Истината за Ходжалу/ ВИДЕО

Spread the love
Дана Мазалова: Истната за Ходжалу трябва да възтържествува

26.02-2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Във видео- интервюто Дана Мазалова, чешки юрист и журналист разказва как самата тя е видяла убитите азербайджанци, простреляни в колената, жените и децата – всички простреляни в краката. „Лекарят който ме придружаваше ми обясни, че това е много продължителна и болезнена смърт, простреляните трябвало да викат от болка, а виковете им да бъдат чути в щаба на азербайджанците, който не беше далеч“.

Моя колега Чингиз успя да иде в Агдам на 29 фервуари 1992 г. и ми показа снимки, на трупове, които е снимал в течение на няколко дни. Последните снимки, които той направил на същото място, бяха на трупове, скалпирани след смъртта на хората. Труповете се намираха на територия, която беше под контрола на Азербайджан. Дело на арменците ли е това, на територията на Азербайджан …? Тогава Чингиз ми каза: Страхувам се да въвря по улиците на Баку без бронежилетка…, защото аз заснех това.“

На снимката: Карта на военните действия в района ан Ходжалу: с червени успоредни линии е обозначен хуманитарния коридор за безпоасно преминаване на населението. Сивата линия, която пресича обозначения коридор е фронтовата линия. От лявата страна са разположени арменските въоръжени сили,  отдясно са азербайджанбските. С Х е означено мястото, където са намерени трупове на мироното население.

 YouTube Антитопор «Ходжалинская правда. Взгляд из Чехии».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *