ПОРЕДИЦА “Истината за Ходжалу”: АНТИ-АРМЕНСКА ПРОПАГАНДА ЧРЕЗ ТРАГЕДИЯТА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД

Spread the love

26.02.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – 26 февруари 1992 г.: Темата “Ходжалу” продължава да е един от крайъгълните камъни на азербайджанската вътрешна и външна информация, или по-скоро политика на дезинформация в контекста на проблема с Карабах. (На снимката: Азербайджан обстрелва Арцах с ракети “Град”)

Азербайджан започна традиционната анти-арменска кампания във връзка със събитията от 1992 г. в село Ходжалу – село на територията на Арцах (Нагорни Карабах), което в 1988-90 г. е била населено, от органите на азербайджанска ССР, с турци месхетинци от Ферганската долина на Узбекистан, за да се даде азербайджански статут на града.

На 25-26 февруари 1992 г. органите на Арцах организират военна операция за да освободят летището близо до селището Ходжалу и да неутрализират огневите позиции на врага, откъдето, през пролетта на 1991 г., азербайджанските сили  редовно обстрелваха Арцах с ракетни единици “Алазан”, “Кристал” и ракета “Град”.

В този период ( 1991-1992 г.) повече от 20 цивилни арменски граждани са убити, отвлечени са стотици хора от близките села и частни земи, откраднати са хиляди глави едър добитък. Поради продължаващата блокада, наличието на голям брой бежанци, липсата на принудително гориво за предприятията, обсадени пътища и т.н. положението в Арцах, и особено в столицата – Степанакерт, се влошава с течение на времето. Изтощение от липсата на  храна, лекарства и гориво, довежда до решението за възвръщане на летището и неутрализиране на огневите гнезда на врага в Ходжалу. Това става изключително важна стъпка за физическото оцеляване на населението на Арцах, което Азербайджан се опитваше да обрече на гибел.

Военната операция за освобождението на Ходжалу и на летището продължава три часа. Започва на 25 февруари 1992 г. 23.30 и приключва на 26 февруари 1992 г. в 2:30 сутринта. Силите на Арцах осигуряват безопасен коридор за цивилните, за да се оттеглят от зоната на военни действия, като предварително предупреждават азербайджанската страна. Коридорът се простира от източния край на Ходжалу по протежение на река Каркар и северните покрайнини на селото.

От своя страна азербайджанските власти не правят нищо, за да осигурят изход на своето цивилното население от района на сраженията. Напротив, една колона от цивилни е била застреляна в покрайнините на Агдам, на границата между Арцах и регион Агдам в границите на Азербайджан, факт, който по-късно е потвърден от Муталибов (президент на Азербайджан), свързващ този престъпен акт с опитите на опозицията да го отстрани от длъжност, стоварвайки цялата отговорност за това, което се е случило на него.

Аяз Муталибов (на снимката): “На 25 февруари вечерта министър на вътрешните работи Тофик Керимов ме информира за инцидента, но не в подробности. Казва ми, че няколкостотин души са били застреляни в Ходжалу. Веднага се обадих на началника на Карабах (Арцах), Артур Мъкъртчиян. Никога не сме се срещали, но знаех името му. Попитах възмутено как може да застрелят почти хиляда цивилни в Ходжалу. И той ми отговори буквално следното: “Какви глупости говорите? Ние не стреляхме по никого в Ходжалу. Оставихме коридора и жителите напуснаха. Част от хората на Ходжалу са при нас. Настанени са в сградата на професионалното училище. Ние ги храним, въпреки че самите ние нямаме достатъчно храна”.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *