„ПОМОГНИ НА БРАТ СИ!”: Една инициатива, която обедини много арменци за конкретна кауза (интервю)

Spread the love

 Помогни на брат сиАРМЕНИЯ, 04.03.2013, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Поради военните действия в Сирия, които започнаха преди две години, много сирийски арменци се почувстваха несигурни. За съдбата им се притесняват много арменци по света. Арменски организации и личности подадоха ръка на своите сънародници от Сирия. Една от тях бе инициативата „Помогни на брат си!”.

Представяме Ви разговора на репортерката на ел. вестника на министерството на Диаспората на Армения „Хайерн Айсор” Лианна Хачатърян с отговорника на инициативата Хачик Джозикян, в който той разказва историята на инициативата и извършените работи, както и предстоящите й програми.

Как и по чия идея бе създадена инициативата „Помогни на брат си!”? Каква е основният цел на програмата?

Инициативата „Помогни на брат си!” бе създаден преди шест месеца по идея на Вахан Хованисян (председател на парламентарната група на АРФ Ташнагцутюн в НС на Армения). Бе създаден една комисия, целта на която бе да се подпомагат сирийските арменци с храна, дрехи, лекарства и други необходими неща. Първите два самолета извозиха до Сирия храна, а с третата вече имаше и 1,5 тона лекарства. Но последвалия развой на събитията в Сирия направиха невъзможно да се изпратят хуманитарни помощи в Алепо. Бяхме принудени да съсредоточим нашите усилия в Армения и да подпомагаме сирийските арменци, които спешно се нуждаят от хранителни продукти. Инициативата „Помогни на брат си!”  продължава своята работа. Всеки петък помощи получават около 200-300 семейства. Те основно са храна и дрехи.

Какви организации и структури ви подкрепят?

Имаме най-различни дарители за програмата, както организации, така и отделни граждани. Сред тях са Арменската Евангелска Църква в Гюмри и асоциацията „Християнски лекари”. И двете организации решиха да обединят своите усилия и средства с инициативата „Помогни на брат си!” и чрез нас да помагат на нашите сънародници, понеже ние разполагаме със списъци на сирийските арменци в Армения, които се нуждаят от подпомагане и имаме постоянна връзка с тях. Помагали са ни от центъра „Арам Манукян”, получили сме помощи и от ХОМ.

Различни организации и инициативи ни помагат с плащането на наемите, други превеждат големи суми пари на структури в Сирия, които са ангажирани с подпомагането на нашите сънародници. Сред тях бих отделил на първо място Първопрестолния Св. Ечмиадзин.

Днес много арменци от Сирия, които са се подслонили в Армения, се интересуват предимно от намирането на работа. Инициативата помага ли за разрешаването на този проблем?

Сирийските арменци се регистрират при нас. Ние се интересуваме какво предлага пазара на труда и по този начин се опитваме да им помагаме. По този въпрос много ни помага Министерството на Диаспората. Бих искал да подчертая за програмата на министерството за подпомагане на дребния и среден бизнес, чрез която много сирийски арменци в Армения получиха парични средства и започнаха собствен бизнес.

Какви препятства срещат сирийските арменци в Армения за намиране на работа?

Най-големият проблем е пазарът. Съществуват много дейности, които си няма в Армения. Има професии, които са типични за арабския пазар. В Армения, в Грузия, в Русия пазарът е различен. Мнозина имат професия и са големи професионалисти в своята област, но тук не могат да се реализират, защото няма пазар за това. Имат проблеми и с езика. Например, скоро се срещнах с един младеж, който изобщо не владееше арменски. Нито говори, нито разбира. Това е голям проблем за намиране на работа. Той дори не може да работи сервитьор, работа, която по – лесно се намира в Армения.

Вярно ли е, че в Армения много работодатели не вземат сирийски арменци, защото последните не са съгласни да работя без да бъдат регистрирани и да плащат данъци?

Няма такова нещо. Може би отначало е имало подобни случи, но сега със сигурност няма. Дори бих казал обратното. Скоро в търговския център „Dalma Garden Mall” бяха изискали от сирийските арменци първо да получат статус, след това да започнат работа. Сирийските арменци, след като получат паспорт, получават и осигурителен номер. След това вече няма никакви проблеми, всичко е законно и работят законно.

А тези, които нямат работа получават ли някакви помощи?

От началото семействата, които нямаха работа всеки месец „Координационния център за проблемите на сирийските арменци” към Парекордзаган им плащаше по 60 хиляди драма (около 240 лв.). Но днес центъра вече няма много финансови възможности. Последния път се раздадоха топли дрехи на много семейства. Проблемът е много сложен и все по – сложно ще става. Много сирийски арменци, които разполагаха с пари, започнаха да сменят квартирите сио на центъра, за които плащаха по 700 долара и се преместиха да живеят в по – крайните квартали или заминаваха за провинцията. Бързо разбраха, че колкото по – малко наем плащат, толкова по- дълго ще издържат. Проблемът е много по – голям за тези, които пристигнаха без нищо и имаха нужда от сериозни обсъждания, сериозни програми. Но аз съм сигурен, че и този проблем ще бъде разрешен.В-к Парекордзагани Цайн

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *