Поздравление от президента на AGBU Бердж Сетракян по случай Новата година

Spread the love

09.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Ето, че отново сме изправени пред прага на една нова година, мотивирани да продължим по правилния път, изграждан през последната една година, и вдъхновени да отворим нови врати за арменците по целия свят.

За AGBU, изминалата 2017 г. беше година на обещанието, буквално и преносно, тъй като видяхме как нашата организация успя да отговори на нуждите на разнообразните ни общности и в същото време се разрасна благодарение на нови инициативи, действени партньорства и сътрудничества от изключително голямо значение. Именно тези усилия отразяват ясния ни стратегически фокус върху културните, образователните, хуманитарните и социално-икономическите програми за развитие, като същевременно оставаме верни и на истинските ценности на AGBU, както и на идеята на нашите основатели.

Едно от най-значимите ни усилия за бъдещо развитие е, и ще продължи да бъде, оказването на помощ на нашите приятели арменци, които са били принудени да започнат нов живот, в резултат на гражданските вълнения в Сирия. Нашата хуманитарна дейност осигури на безброй семейства образование, здравеопазване, субсидии за бизнес и най-вече огромна морална подкрепа.

След като отворихме сърцата си за всички, нашите отдадени членове от цял свят също откриха своите начини да продължат да укрепват и разпространяват дългогодишните ни програми, подкрепяйки нашия процъфтяващ отдел за художествени изкуства, обогатявайки училищата ни и включвайки се в многобройните ни младежки инициативи.

Без съмнение, един от най-ярките акценти на изминалата година е активната роля, която AGBU изигра във всички наши общности като спомогна за популяризирането на първата пълнометражна холивудска продукция „Обещанието“, която има изключителна стойност и разказва за трагичната история на Арменския геноцид. С безупречния си актьорски състав и спечелилия наградата „Оскар“ режисьор, филмът „Обещанието“ също изобразява издръжливостта на арменския народ, като в същото време предоставя и уникалната възможност на останалите хора да научат повече за нашата история както чрез продукцията, така и чрез всеобхватната кампания, координирана от AGBU, която от своя страна представя историята за Геноцида в училищата и библиотеките в САЩ. Там историята започва да се изучава дори и в класните стаи.

Осъзнавайки значението на социалните медии и технологиите, за да привлече възможно най-голяма аудитория, AGBU създава и популяризира необходимите такива, за да бъде в крак с модерните тенденции в света. Хибридните класни стаи вече дават възможност на ученици чак от Нова Зеландия да учат арменски език именно чрез арменските виртуални класни стаи (AVC), а подкрепата ни за програмата ANI свързва учители по английски език от различни общности да насърчават обучаващите се в цяла Армения. Важно е да споменем и серията ни WebTalks, която представя разнообразни теми, вариращи от  тази за илюстрираните ръкописи до ролята на арменската жена в началото на века.

Може би едни от най-добрите индикации за това колко важна организация е всъщност AGBU са новите партньорства и сътрудничества, които разширяват обхвата на нашите операции и въздействието им в арменския свят и извън него.

В Армения работихме редовно със Светия престол на Ечмиадзин, Делегацията на Европейския съюз, Министерството на образованието, Министерството на отбраната и много други неправителствени организации. Нашите отдели, клонове и офиси работиха усилено по проекти и събития заедно със Смитсонския Институт, партньорската фондация “Евразия” и Института за публична политика и международни отношения „Исам Фарес“ на Американския университет в Бейрут (AUB) , като това са само част от всички. Вярваме, че тепърва ни предстои още много през 2018 г., като например сътрудничеството с музея на изкуството „Метрополитън“ за впечатляващото му изложение през есента на новата година, озаглавено “Армения”.

Тези взаимоотношения са жизненоважни, за да се гарантира, че нашата история се знае и че бъдещето ни е сигурно.

AGBU също се гордее, че успя да участва заедно с Oрганизацията на обединените нации в отбелязването на Международния ден за възпоменание и почитане на достойнството на жертвите на престъплението геноцид от и за предотвратяването на тези престъпления на 9 декември, в който се изтъкнаха въпросите за информираността относно геноцида, човешките права и помощта за бежанците. С организирани симпозиуми на вече три континента, AGBU успя да запознае още повече народи с историята за Aрменския геноцид  като се съсредоточи върху разработването на превантивни решения за останалите общности. Изключително важно е всички наши общности да сформират подобни форуми, за да почетем нашите предци, като активно се ангажират с разработването на превантивни и образователни мерки. AGBU благодари за упоритата работа на нашия отдаден персонал, за огромните усилия на нашите отдели, клонове и хиляди доброволци, както и на изключителната щедрост на благодетелите и поддръжниците ни. За мен е голяма чест и същевременно огромна радост да виждам Вашето желание и отдаденост в каузата да постигнем целта на нашата невероятна организация.

Преди няколко години подканих всички нас от семейството на AGBU да разширим кръгозора си като се опитаме да погледнем отвъд местната общност; да се включваме в програми и проекти, които облагодетелстват арменската нация по света, да мислим и да действаме като глобалните арменци, които трябва да бъдем, за да осигурим едно светло бъдеще на нашия народ. Благодарен съм на толкова много от вас, че правите точно това и не спирате да вярвате, че ако продължим по този път, ще укрепим единството на нашата глобална нация.

Пожелавам на всички ви една мирна, изобилстваща от здраве и успешна нова година.

Превод от английски: Адела Геворкян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *