РЕЗЮМЕ: „Арменският въпрос във II Международна мирна конференция в Хага”

Spread the love

II Международна мирна конференция в Хага

НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА:

„Арменският въпрос във II Международна мирна конференция в Хага”

РЕЗЮМЕ

През м. юни-октомври 1907 година в Хага се състоя Втората Международна мирна конференция, в която са взели участие представители на 44 държави.

В тази връзка, на 8 август с.г., в Хага е пристигнала делегация от френски арменофили, в състава на която са били редакторът на списание „Pro Armenia”, известният поет Пиер Кияр, редакторът на „Revue de Paris” Виктор Берар,членът на френския парламент Франсис де Пресансе и знаменитият писател Анатол Франс. Делегацията е връчила на участниците на конференцията послание, в което ставало дума за това, че държавите, които са подписали Берлинския договор през 1878 година, не са предприели никакви ефективни мерки за изпълнението на ст. 61 от договора, което е довело до масовите погроми в Западна Армения през 1894-1896 год.

Аналогично послание е било връчено на участниците на конференцията и от името на Върховния патриарх и Католикос на всички арменци Мъгърдич I Ванеци (известен с името Хримян Хайриг).

——————————————————–

С цел да развиваме тази рубрика и да има повече научни статии по Арменистика на български език, се обръщаме към Вас с призив да подкрепите рубриката „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА”.

Всеки от Вас, който има желание статията, резюмето на която сме представили по горе, да бъде преведена на български език и публикувана в рубриката „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА” в нашия сайт, може да насочи своите финансови дарения в размер на 70 лева (превода на всяка статия е оценена според обема й) към нашата банкова сметка:

„Алианц Банк България” АД

Титуляр: Нерсес Кетикян

IBAN: BG22BUIN95611000123075

SWIFT: BUINBGSF

Цел: Дарение

След като направите дарение, Ви молим да се свържете с нас.

Тел. за връзка:  0876 212 553, 0897 212 553

E-mail: GanteghAraratyan@gmail.com, NKetikian@gmail.com

Изказваме нашите най-сърдечни благодарности към всички, които подкрепят дейността на нашия сайт, както финансово, така и морално.

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Можете да разгледате още статии, които предстоят да бъдат преведени и публикувани в сайта ни, ако посетите тази СТРАНИЦА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *