РЕЗЮМЕ: „Въпросът за Арменския геноцид в ООН през 1971-1975 год.”

Spread the love

НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА:

„Въпросът за Арменския геноцид в ООН през 1971-1975 год.”

РЕЗЮМЕ

Арменските инициативи въпроса на Арменския геноцид да стигне до ООН, започнаха в началото на 1960-те години и се усилиха след 1965 година. Парламентите на редица държави (Уругвай, Кипър, САЩ) приеха проарменски решения, които се отнасяха към този въпрос. Но въпреки това, до началото на 1970-те години въпроса на Геноцида над арменците така и не бе обсъден в ООН.

През 1973 година, комисията по правата на човека към ООН обсъди този въпрос, което намери място в параграф 30 на доклада, приет от подкомисията за правата на човека. Под силния натиск от страна на Турция, Комисията по правата на човека към ООН връща този доклад до подкомисията за преразглеждане.

Въпреки усилията на арменците по този въпрос, дълго време в ООН не бе прието позитивно решение. Борбата на арменците продължи до 1985 година, когато ООН най-после призна Арменския геноцид.

——————————————————–

С цел да развиваме тази рубрика и да има повече научни статии по Арменистика на български език, се обръщаме към Вас с призив да подкрепите рубриката „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА”.

Всеки от Вас, който има желание статията, резюмето на която сме представили по горе, да бъде преведена на български език и публикувана в рубриката „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА” в нашия сайт, може да насочи своите финансови дарения в размер на 40 лева (превода на всяка статия е оценена според обема й) към нашата банкова сметка:

„Алианц Банк България” АД

Титуляр: Нерсес Кетикян

IBAN: BG22BUIN95611000123075

SWIFT: BUINBGSF

Цел: Дарение

След като направите дарение, Ви молим да се свържете с нас.

Тел. за връзка:  0876 212 553, 0897 212 553

E-mail: GanteghAraratyan@gmail.com, NKetikian@gmail.com

Изказваме нашите най-сърдечни благодарности към всички, които подкрепят дейността на нашия сайт, както финансово, така и морално.

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Можете да разгледате още статии, които предстоят да бъдат преведени и публикувани в сайта ни, ако посетите тази СТРАНИЦА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *