РЕЗЮМЕ: „Ролята на Арменската диаспора в Карабахския въпрос”

Spread the love

Арменски доброволци в Планински Карабах

НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА:

„Ролята на Арменската диаспора в Карабахския въпрос”

РЕЗЮМЕ

От самото начало на Карабахското движение (1988-1994 год.) арменската Диаспора е участвала в тази борба, която имаше общонационално значение. Участието на арменската Диаспора в това движение се прояви в три посоки – военна, социаликономическа и лобистка.

Арменската диаспора директно участва в освободителната борба за Карабах с бойни действия, както и с доставката на оръжия и боеприпаси на фронта.

В социаликономическата сфера, Диаспората както на индивидуално ниво, така и чрез разни организации осъществи множество проекти, насочени към развитието на икономиката на Карабах и смекчаване на социаликономическото положение в региона. Посочени са няколко инвестиции, които арменски бизнесмени от Диаспората са направили.

В сферата на лобистката дейност, арменската Диаспора е работила за признаването на независимостта на Република Планински Карабах, както и с представянето на авторитарния режим на Азербайджан на различни международни и държавни равнища по света. Положено е огромно усилие за привличане съдействието на други страни за мирното разрешаване на Карабахския конфликт, както и чрез арменските лобисти проблема с блокадата на Армения и Карабах от страна на Азербайджан и Турция да бъде представен.

Докато Карабахския въпрос не е решен окончателно, сътрудничеството между Армения и арменската Диаспора в тази сфера остава наложителна.

——————————————————–

С цел да развиваме тази рубрика и да има повече научни статии по Арменистика на български език, се обръщаме към Вас с призив да подкрепите рубриката „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА”.

Всеки от Вас, който има желание статията, резюмето на която сме представили по горе, да бъде преведена на български език и публикувана в рубриката „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО АРМЕНИСТИКА” в нашия сайт, може да насочи своите финансови дарения в размер на 45 лева (превода на всяка статия е оценена според обема й) към нашата банкова сметка:

„Алианц Банк България” АД

Титуляр: Нерсес Кетикян

IBAN: BG22BUIN95611000123075

SWIFT: BUINBGSF

Цел: Дарение

След като направите дарение, Ви молим да се свържете с нас.

Тел. за връзка:  0876 212 553, 0897 212 553

E-mail: GanteghAraratyan@gmail.com, NKetikian@gmail.com

Изказваме нашите най-сърдечни благодарности към всички, които подкрепят дейността на нашия сайт, както финансово, така и морално.

БЛАГОДАРИМ ВИ!

Можете да разгледате още статии, които предстоят да бъдат преведени и публикувани в сайта ни, ако посетите тази СТРАНИЦА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *