„ПОВЕЧЕ НЯМА ДНЕВЕН РЕД ЗА АРМЕНИЯ И ДНЕВЕН РЕД ЗА ДИАСПОРАТА, А ИМА ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ДНЕВЕН РЕД, ЦЕЛТА НА КОЙТО Е РЕАЛИЗАЦИЯТА НА НАШИТЕ ОБЩОНАЦИОНАЛНИ ИДЕИ И СТРЕМЕЖИ” – заяви Никол Пашинян по време на срещата си с Арменската общност в Техеран (Снимки)

Spread the love

28.02.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В края на първия ден от официалната визита в 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nИран, премиер-министърът на Армения Никол Пашинян, заедно със съпругата си Анна Акобян се срещна с арменската общност в Техеран. Срещата се състоя в сградата на Техеранския арменски спортно-културен съюз „Арарат”. На срещата присъстваха хиляди Снимка на Nerses Ketikian.арменци от Иран, които посрещнаха Никол Пашинян с голям ентусиазъм, топлота и аплодисменти.

По време на речта си пред иранските арменци Никол Пашинян отбеляза:

„Горди арменци на Иран, приветствам всички вас. За мен е голяма чест да се намирам тук, в такава чиста арменска, семейна и приятелска атмосфера. Искам да кажа, че обичам всички вас, гордея с всички вас, прекланям пред всички вас за това, че живеейки извън пределите на Отечеството, в територията на братски Иран, вие сте осигурили такава атмосфера. Това доказва, че гражданството на Иран не противоречи на това, че сте арменци, че сте чеда на Армения.

Разбира се, в дните на революцията през месеците април-май м.г. нямах възможност да следя какво се случва арменските общности по света, в частност в арменската общност в Иран, но знам, че всички общности внимателно следяха събитията в Армения. Аз уверено мога да кажа, че вие всички сте пълноправни участници и автори на народната революция, която се осъществи в Република Армения. Независимо от това, кой от вас е присъствал физически през тия дни в Армения, това не променя нищо относно вашата подкрепа и нищо нямаше да се случи  без нея.

Да, всеки един от вас със своята любов и внимание е участник в ненасилствената, копринена и народна революция в Армения и победата на народната революция в Армения е лична победа на всеки един от вас, защото тази победа е единството на арменския народ, и това единство никога и нищо не може да разруши.

Искам да констатирам следното: да, в Армения може да има дискусии, дебати, различни подходи и възгледи по въпроси, свързани с Диаспората, но искам да поставя пред всички вас, и на първо място пред мен и пред нашето правителство конкретна задача: необходимо е да бъдат изключени всякакви действия, които по някакъв начин могат да поставят под съмнение националното единство, което днес съществува при арменския народ в Армения, в Иран и в цялата Диаспора. Това единство е много повече от всякакви политически и партийни интереси. Националното единство е преди всичко, и всички ние служим на това единство.”

Никол Пашинян в речта си благодари от своето име в качеството си на Премиер-министър на Армения на клуб „Арарат” за мисията, която изпълнява за запазването на арменската идентичност сред арменците в Иран, както и за запазването на яркия огън на арменското огнище в Техеран. Той също така благодари на Арменската епархия в Иран, както и на представителите на Арменската католическа църква и Арменската евангелска църква, които неуморно служат за запазването на християнската вяра сред арменците.

„Важната мисия на нашата революция и на правителството се състои в това, че всеки един от вас, всички ние не само повярвахме в бъдещето на нашата родина, на нашия народ, а и бяхме уверени, убедени, че ще вървим през целия XXI век само като победители. Това е ново общонационално шествие, с което ние трябва да отворим нова страница в историята на нашата страна.

Общата ни цел се състои в следното: при нас повече няма дневен ред за Армения и дневен ред за Диаспората, а има Общонационален дневен ред, целта на който е реализацията на нашите общонационални идеи и стремежи.

Аз многократно съм говорил: дълго време нашият народ е живял в страдание и угнетение, и ние сме мечтали за нови победи, ново щастие и ново единство. Искам да кажа, че е дошло време да изпълним тези наши мечти в живота. И вашето присъствие днес тук е свидетелство за това, че ние сме единни по пътя към осъществяването на нашите мечти, дали по въпроса за икономическото развитие на Армения, дали по въпроса за реализацията на справедливото искане на народа на Арцах или осъществяването на нашите мечти.

Ние сме длъжни да построим нашето бъдеще с нашите ръце, както сме създали със собствени ръце нашето настояще. Нашата съдба вече не в изток, не е в север, не е в юг, а в наши ръце, и като достойни граждани ние сме длъжни да вземем съдбата си в наши ръце, и като държава, като народ да водим себе си към нови победи. Искам още да подчертая, че осъществяването на всички тези наши мечти зависи от всеки един от нас, особено от мен и от правителството.

Днес вие изпълнихте своя особен дълг, защото аз получих огромна енергия, толкова много сила от тази среща, че при завръщането си в Армения два, три, четири пъти по-усърдно ще изпълнявам своята мисия. Благодаря ви за тази среща и за  атмосферата.”, каза още Никол Пашинян.

След речта си премиер-министърът отговори на въпроси, зададени от представители на арменската общност в Иран.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *