ПОБЕДАТА НА АРМЕНСКОТО ХРИСТИЯНСТВО, ОЛИЦЕТВОРЕНО ОТ ПЪЛКОВОДЕЦА ВАРТАН МАМИГОНЯН/ ВИДЕО

Spread the love

08.02.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 8 февруари 2018 г.  Арменската апостолическа православна света църква отбелязва деня, наречен Вартананц (Св. Вартан Мамигонян и хиляда тридесет и шест войници). Този празник е посветен на хилядите войни, сражавали се под командването на великия пълководец Вартан Мамигонян и загубили живота си в името на вярата.

Една от най-важните победи за арменския народ е битката на пълководеца Вартан Мамигонян. Тя се e състояла на 02 юни 451 г. в  областта на Аварайр и дълго ще се помни като най-великата духовна и морална победа за всички арменци.
Годината е 450. Армения е загубила своето царство и е разделена между Византийската и Персийската империя. Християнството се превръща в най-голямата сила на земята.

Когато персийският цар Хазгерд се опитва да премахне християнството и да принуди хората да се върнат към Култа към слънцето (езичество), арменците обявяват готовността си да защитават свобода си да изповядват християнството.

Избухва въстание, водено от Вартан Мамигонян. В навечерието на битката всички войници приемат Свето причастие в откритото поле на Аварайр. Със затаен дъх те слушат призива на Католикос Ховсеп да запазят християнската си вяра.

Битката започва в зората на 2 юни 451 г. Срещу 66 000 арменци–воини на Вартан Мамигонян се изправя армия от 220 000 персийци, подсилена от ескадрон въоръжени слонове.

Битката бе предопределена поради числено превъзходство на персийците. Смелият Вартан Мамигонян се би до последно и падна на бойното поле на Аварайр като мъченик за християнството заедно с осем други генерали.

Въпреки че битката при Аварайр е военно поражение за арменците, тя е останала в историята като най-голямата духовна и морална победа и се празнува от всички арменци навсякъде с гордост и уважение като олицетворение на свободата на мисълта, вярата и съвестта!

В тази борбата се утвърждават имената на две от най-великите фигури в историята на арменския народ: Хевонт Йеретц – духовен водач и Вартан Мамигонян – ненадминат военен лидер!

За героите от Аварайрската битка летописците казват: “Осъзнатата смърт е безсмъртие”, а църквата канонизира Вартан Мамигонян и загиналите войни за светци.

На този ден празнуват: Вартан, Хорен, Хъмаяг, Вахан, Карекин, Мамигон, Сатениг, Ардаш, Ардашес, Ардаг, Арам.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *