Пловдив: Почит към паметта на убитите в Сумагит, Азербайджан

Spread the love

05.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 4 март 2018 г. в Арменския храм в Пловдив – “Сурп Кеворк” духовният пастир на пловдивския храм отец Храч Мурадян отслужи панихида в памет на убитите арменци в Сумгаит, Азербайджан. След това, заедно с духовния клир, отец Храч поведе вярващите миряни към хачкар-а, който се намира в двора на църквата, където след молитва със запалени свещи и цветя, Хрипсиме Ерниасян, отговорен редактор на вестник “Парекордзагани Цайн” припомни събитията, отнели невинни жертви и обезлюдили арменските домове в Сумгаит….

След едноминутно мълчание в памет на убитите арменци, миряните поднесоха цветя пред хачкар-а и поставиха запалени свещи. Цветя и почит към жертвите на азербайджанския терор поднесе и почетния консул на РАрмения в Пловдив – Ехиязар Узунян.

В дните от 13 януари до 29 февруари изплуват тъжните, пропити с много невинна кръв исторически страници от Арменската история, свързани с погромите върху арменците в Сумгаит, Ходжалу и Баку, този път извършени с първобитна омраза от Азербайджан.

27-29 февруари 1988 г. Геноцидът и масовото депортиране на арменското население от Сумгаит се извършват от азербайджанските управляващи кръгове в дните от 27 до 29 февруари 1988 г. Основната цел на това престъпление е да се предотврати разрешаването на конфликта в Арцах, да се сплашат арменците с по-нататъшни кървави действия и да ги принудят да изоставят борбата за национално освобождение. Престъплението е планирано. Доказателства за това са предварително ИЗГОТВЕНИТЕ списъци с домашни адреси на арменци, планираният сценарий, подготовка на инструменти за извършване на клането, прекъсване на телефонните линии, полицейските служби и службите за спешна помощ не се отзовават на повикване.

Тридневното клане на арменци в Сумгаит са дни на терор, убийства на арменци по най-жесток начин, няколко десетки убити, повечето изгорени живи след изтезания, стотици ранени, много изнасилени (главно непълнолетни),  разчленени трупове, трупове с отрязани уши…, 18 000 бежанци, повече от 200 разрушени и ограбени къщи, сергии, магазини, работилници и обществени съоръжения на арменци, изгорени и счупени коли, десетки хиляди семейства останали без дом и имущество, безброй разплакани арменски майки …

На 29 февруари съветските войски навлизат в Сумгаит, но насилието и убийствата продължават и през този ден. Армията не получава заповед да използва оръжия и да помогне на арменците.

Преди 18 години ( от 13 до 19 януари  1990 г. )  в столицата на Азербайджан – мултинационалния  град Баку, се отприщва Ада. Преследване, убийства, кланета и експулсиране на арменците от Баку, което започва след погромите в Сумгаит и продължава цяла седмица.

Андрей Пралников пише в “Московские новости” на 21.01.1990 г. „Броят на арменците, убити миналата седмица в Баку, вече е надхвърлил списъка на жертвите от Сумгаит. Тази нова трагедия е пряко следствие от факта, че бе премълчан погрома в Сумгаит“,

Тъжната равносметка на планираното прочистване на арменците в Азербайджан:

Сумагит, Азербайджан: 27-29 февруари 1988 г.

Баку, Азербайджан: 13 до 19 януари  1990 г.

Ходжалу, Азербайджан: Февруари 1992 г.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *