ПЕТИМА УЧЕНИ – АРМЕНЦИ от цял свят, чиито постижения през 2017 г. са ПОВОД ЗА ГОРДОСТ

Spread the love

03.01.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –2017 година е била продуктивна за арменските учени от цял ​​свят. Ето селекцията на арменските представители на научния свят, направена от RUSARMINFO.
На 11 май 2017 г. известният учен Мери Папазян стана президент на университета в Сан Хосе в Калифорния, който е ковачницата на кадрите в Силиконовата долина. Папазян става тридесетия поред ръководител на университета.

Събитието се проведе на територията на университетския кампус и библиотеката на името на Мартин Лутър Кинг, с участието на преподаватели и студенти на университета, както и представители на арменската общност и Западната епархия на Арменската апостолическа църква в САЩ.
На 31 май 2017 г. 39-годишният учен от Сан Диего – Ардем Патапутян е избран за член на Националната академия на науките на САЩ – водеща американска научна и образователна структура. Ардем Патапутян е специалист по биомедицина в изследователския институт Scripps в Сан Диего. Той изучава поведението на клетките в човешкото тяло и как те “комуникират помежду си”, изпращайки сигнали в тялото.

На 1 юли 2017 г. американският астрофизик от арменски произход Завен Арзуманян от Goddard Space Flight Center на НАСА (NASA) в САЩ се превърна във водещ експерт на мисия за изучаване на пулсари – въртящи се неутронни звезди с магнитно поле.

На 27 септември 2017 г., в резултат на XXIX научен конкурс “Най-добър млад учен на Европейския съюз”, победител бе чешката студентка от арменски произход – Карина Мовсисян. Висока награда й бе връчена за откритието на механизъм, който може да предотврати развитието на ракови клетки (тумори).

На 10 ноември 2017 г. периодичната таблица на Дмитрий Менделеев официално бе допълнена с нов елемент – “Огансесон” -118-ия елемент, кръстен на ядрения физик Юрий Оганесян. На 3 ноември 2017 г. Юрий Оганесян бе удостоен, с постановление на руския президент Владимир Путин, с Ордена за заслуги към отечеството II степен. Той получи тази награда за големия принос в развитието на науката и образованието и обучението на квалифицирани специалисти.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *