Пета трансплантация на костен мозък е извършена в Армения

Spread the love

07.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Петата трансплантация на стволови клетки бе успешно извършена в Отдела за трансплантация на костен мозък на Хематологичния център в Армения. 40-годишен пациент с множествена миелома има шанс да се върне към нормалния си живот след този стадий на лечение.
Трансплантацията е извършена от лекарите на Отдела за трансплантация на костномозъчна тъкан, начело с директора Съмбат Дахбашян и доктор Улрих Битс от клиниката във Франкфурт. Това е третият път, когато германският професор посещава трансплантации, извършени от арменски лекари. Той каза, че базираната в Ереван клиника прави всичко, което се прави и в Германия. Този път д-р Улрих Битс също ще участва в посттрансплантационното лечение.
Трансплантацията на тъкан от костен мозък като компонент на клетъчната терапия постепенно се включва сред медицинските услуги, предлагани в Армения, предоставящи големи възможности за лечение на кръвни, както и други заболявания.
Саркис, който е на 40 години, е оптимист и смята, че трансплантацията на собствените му стволови клетки, които са били преработени и замразени, ще му помогне.
Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *