Парламентът на Арцах прие изявление по повод 30-годишнината от погрома в Сумгаит

Spread the love

01.03.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Народното събрание на Арцах прие на пленарна сесия на 28 февруари изявление по повод 30-ата годишнина от масовите убийства на арменското население в Сумгаит.
Пълното изявление, публикувано от пресслужбата на парламента на Арцах, е както следва:
“На 27-29 февруари 1988 г. агресиите и принудителното депортиране на арменското население бяха извършени от азербайджанските власти в Сумгаит, само на 30 километра от Баку. Стотици арменци, предимно жени, деца и възрастни хора, станаха жертва на предварително планирано клане; хиляди арменци бяха насилствено депортирани и собствеността им ограбена.
Престъплението, извършено в Сумгаит, е още едно проявление на политиката на дискриминация, етническо прочистване и експулсиране на арменския народ, което след примера на Нахичеван бе извършено безнаказано от азербайджанските власти през съветския период. По-късно то продължи в Баку, Ханджак (Кировабад) и други арменски селища от Северен Арцах. С тези зверства властите в Баку заплашиха арцахските арменци, които се вдигнаха да защитават правата си срещу задържането на арменците от Източен Кавказ като заложници. Междувременно, националната освободителна борба, която се разгръща в Арцах през онези дни, беше призована да сложи край на нарушенията на националното достойнство на арменския народ и на геноцидната политика на азербайджанските власти.
Отдавайки почит на паметта на невинните арменци, които са станали жертва на Геноцида в Сумгаит и убедени, че безнаказаността за погромите и клането на арменското население, организирани на държавно ниво доведе до нови престъпления и война на Азербайджан срещу народа на наскоро обявилата се независима република Арцах, Народното събрание на Република Арцах: осъжда всяка проява на дискриминация, ксенофобия и нетолерантност, вярва, че официален Баку продължава да провежда политика на Геноцид, последното доказателство за което е престъплението, извършено срещу цивилното население на Арцах през април 2016 г., което потвърждава отново, че Република Арцах ще бъде непоклатима във възстановяването и защитата на правата на азербайджанските арменци, изложени на насилие и депортиране и призовава парламентарните структури и международните организации за защита на правата на човека, по повод на 30-годишнината от масовите погроми и жестокости срещу арменското население в Сумгаит, да осъдят извършеният от Баку Геноцид срещу арменците в Азербайджан “.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *