ПАРЛАМЕНТЪТ НА АРМЕНИЯ РАТИФИЦИРА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ ИРАН И ЕАИС ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВСКА ЗОНА

Spread the love

28.03.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Националното Събрание (НС) на Република 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nАрмения на 27 март т.г. ратифицира временното споразумение между Иран и Евразийски Икономически Съюз (ЕАИС) за свободна търговска зона. За документа гласуваха 118 от присъстващите 122 депутати, съобщават от пресслужбата на НС.

Снимка на Nerses Ketikian.Преди гласуването заместник министърът на икономическото развитие и инвестициите Алберт Бабаян, представяйки споразумението отбеляза, че то ще предаде нови импулси за нарастването на износа за арменските стоки в Иран.

В споразумението са споменати стоките, които с облекчен режим могат да бъдат експортирани в Иран – в частност месо, минерални води, газирани напитки, сокове и пр.

Сред промишлените стоки, които представляват интерес за арменските производители са: лекарства, батерии и трикотажни изделия.

Напомняме, че на 17 май 2018 година Иран и ЕАИС подписаха временно споразумение за създаването на зона за свободна търговия в казахстанската столица Астана. Документът представлява първи етап по създаването на зона за свободна търговия.

Той предвижда снижаване или премахване на митата по широк диапазон от стоки. Временното споразумение се подписва за срок от три години, през което време страните трябва да се договорят за постоянно споразумение.

В ЕАИС членуват Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизия.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *