ПАПА ФРАНЦИСК Е ПРЕДЛОЖЕН ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА

Spread the love

URGENT APPEAL - КопиеPECHATsab_logo

20.10.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – По предложение на Саркис Асадурян, бивш член на канадския парламент,  Джуди Съгро, член на канадския парламент, е номинирала папа Франциск за Нобелова награда за мир през 2016.

В номинационното си писмо, г-жа Съгро описва папата като “вдъхновяваща сила за добро” и “символ на надеждата …. Неговите насочени към насърчаване на мира усилия го утвърждават като един истински и конструктивен инструмент за глобална промяна”.

Асадурян потърсил подкрепа чрез Харут Сасунян, издател и редактор на вестник „Калифорния куриер“ в Лос Анжелис, да предложи законодател в САЩ, които също да номинира папа Франциск за Нобелова награда за мир. Предложеният от Сасунян  конгресмен Адам Шиф (D-CA), не само се съгласил да номинира папата, но също така потърсил подкрепата на други членове, които да впишат подкрепата си в циркулярното писмо, адресирано до Нобеловия комитет.

В писмото си Шиф заявява: “С ненадминато красноречие, смирение и състрадание, папата  се обърна към хората и народите по света от амвона с призив да разрешават своите въпроси с духовност, морал и почтеност …. Папа Франциск е мощен застъпник за мир, призовавайки край на конфликтите и в подкрепа за конструктивните връзки между нациите. Той призова света да използва дипломацията и дискусия за решаване на спорове, а не военна сила или принуда. Този апел за ненасилие, който папата използва всеки ден чрез думите и действията си, е в основата на принципите, които стоят зад Нобелова награда за мир”.

Едновременно с посещението на папата в САЩ и писмата на камарите на Конгреса на Канада и САЩ, писмото на Шиф привлече голямо внимание сред колегите и медиите. Вестникът Washington Post, например, в обширна статия пише: “Трябва ли папа Франциск да получи Нобелова награда за мир?” и отбеляза, че “присъждането на наградата за мир на папа Франциск би било историческо събитие: никой папа досега не е спечелил честта да бъде носител на Нобелова награда.”

Номинация за Нобелова награда за мир се счита за валидна, само ако е подадена от лице, което попада в една от следните категории: Член на Народно събрание или на правителството на държава; Член на международен съд; Член на Институт по международно право; Ректор на университет; професор по социални науки, история, философия, право и теология; Директор на мирни изследователски институти и институти на външната политика; Лица, които са получили Нобелова награда за мир; Членовете на Управителни съвети на организации, които са получили Нобелова награда за мир; активни и бивши членове на норвежкия Нобелов комитет; и бивши съветници на норвежкия Нобелов комитет.

Номинация на папата ще бъде значително по-силна, ако е подкрепена от американските сенатори и законодателите от други държави, включително арменския парламент. Крайният срок за подаване на кандидатури за Нобелова награда за мир е 1 февруари 2016 г. Награденият се избира от 5-членен норвежки Нобелов комитет, назначен от парламента на Норвегия. Наградата се присъжда 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nвсяка година на 10 декември в залата на град Осло – „City Hall“.

Папа Франциск напълно заслужава Нобелова награда за мир, въпреки че той е твърде скромен, за да го очаква, нито дори да го приеме. Негово Светейшество вероятно ще дари наградата от $ 1.5 милиона на бедните и лишените по света.

ХРИПСИМЕ ЕРНИАСЯН 

Гл. редактор на в-к “Парекордзагани ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *