Панахида в памет на архиeпископ Дирайр Мардикян

Spread the love

Без име

02.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 11 май т.г. се навършиха пет години от смъртта на архиепископ Дирайр Мардикян, дългогодишен Aрхиерей на арменските епархии в Румъния и България. По този повод група от арменската общност в София посети Букурещ, Румъния, за да присъства на траурната литургия и да посети гроба му.

Светата литургия бе отслужена от Архиерея на арменците в Румъния Н.В.П. епископ Датев Агопян, както и от свещеникът на църквата в Букурещ и Н.Б. отец Дирайр Хадавян, духовен пастир на Арменската църква „Сурп Аствадзадзин“ в Русе. Почетни гости в църквата бяха посланикът на Армения в Румъния Н.П. Хамлет Гаспарян, Министърът на вероизповеданията на Румъния, Сенаторът Варужан Восканян, депутатът Варужан Памбукчиян, както и други високопоставени лица. Към хора на църквата се присъединиха и хористки от църковния хор „Зъвартноц” в София. След литургията, всички присъстващи миряни бяхме поканени в салона на Епархийския съвет, където бяха произнесени слова за живота и дейността на архиепископ Дирайр Мардикян. От страна на присъстващите от България и от името на цялата ни арменска общност, г-жа Вартухи Топакбашян изказа своите съболезнования и скръб по повод загубата на обичания и високо ценен архиепископ Мардикян. Петдесет години от живота си арх. Мардикян посвети на арменската църква. Всички ние, които сме свидетели на неговото служение, не можем да забравим силата на неговите проповеди, изпълнени със смисъл и патос.

Красив кръст, изработен от Мари Басмаджян, бе подарен от името на арменската общност в България на църквата в Букурещ.

В едно от фоайетата на сградата беше подредена изложба с фотоси от живота на арх. Мардикян, негови почетни грамоти и отличия. С 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nкрасив букет от бели рози, закупен със средства на миряни от България, Мери Балян представи нашата общност с присъствието си на гроба на блаженопочиналия. Красива гробница, състояща се от две нива – мадур и олтар са последния дом на арх. Мардикян. Епископ Датев Агопян и петима свещеника, между които и отец Дирайр Хадавян, отслужиха заупокойната молитва.

Елиза Нъшанян, София

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *