Паметник на Св. мъченици от Арменския геноцид ще бъде поставен в Женева

Spread the love

27.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Паметник на Св. мъченици от Арменския геноцид ще бъде поставен в парка “Тремблей” в Женева следващия месец.
Работите по поставяне на паметника “Les réverbères de la mémoire” (Светлините на спомена) вече са в ход. Авторът на паметника е френският скулптор от арменски произход Мелик Охаян.
Поставянето на паметника бе спорен въпрос от десетилетие.
Идеята за проекта се е родила преди 10 години, но Арменската общност най-накрая получи разрешение да я постави едва през 2016 г. Адвокатът, съветник и депутат от Швейцарската народна партия Ивс Нидегер подава жалба за отмяна на решението на градската Администрация. Той се мотивира, че паркът е зелена зона и нищо не може да се изгради там, с изключение на сградите в интерес на гражданите и изключително свързани с развитието на парка.
Проектът трябваше да бъде изпълнен в Женевския парк “Ариана” през 2014 г., но беше отхвърлен на основание “нарушаване на Женевския неутралитет на международната платформа”, въпреки че решението действително бе прието под натиска на турските власти.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *