Офисът на губернатора на Истанбул отговори със закъснение на писмото за избор на Арменски патриарх

Spread the love

07.02.2018 Г. – ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Офисът на губернатора в Истанбул, в крайна сметка отговори на писмото на арменската страна, изпратено месеци по-рано, по повод избирането на Арменския патриарх, заявявайки, че не признава архиепископ Карекин Бекчиян като патриархален наследник, съобщава истанбулският арменски вестник „Агос“.

В писмото, подписано от заместник-губернатора на Истанбул – Исмаил Гюлтекин, се казва, че арменският патриарх Месроб Мутафан е все още жив и поради това не съществуват необходимите условия за избор на нов патриарх.

Кабинетът на губернатора в Истанбул каза, че здравните проблеми не са достатъчни, за да обяви за свободна патриархалната позиция, така че архиепископ Арам Атешян остава на поста си като Архиерейски наместник и всички процеси, свързани с избирането на Бекчиян за патриархален наследник, са обявени за невалидни.

В писмото се посочва, че всички решения, приети от архиепископ Бекчиян, също да се считат за невалидни.

Очаква се Арменската патриаршия скоро да публикува изявление във връзка с това писмо.

Освен това е известно, че правителствената управа в Истанбул покани лидерите на арменска общност в Турция на среща, която ще се проведе днес, 7 февруари. На срещата ще бъде обсъден въпросът за избирането на Патриарха. На нея ще присъства и министърът на вътрешните работи.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *