Откриха БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИ ВИДЕОМАТЕРИАЛИ за оцелели арменци от ГЕНОЦИДА в библиотеката на Конгреса на САЩ (Видео)

Spread the love

Февруари, 2015

03.07.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В библиотеката на Конгреса на САЩ са били открити уникални видеокадри на оцелели арменци от Арменския геноцид, където се вижда, как арменски бежанци и сираци се изселват, като напускат Турция с  лодки.

Видеоматериалите са уникални, защото преди това се считаше, че арменците, които са избягали по време на Арменския геноцид, са били представени само в снимки. Така, тези видеокадри, които са били намерени в библиотеката на Конгреса на САЩ, са първите записи, които представят първите години на Геноцида над арменците.

Според репортажа на американската медия „Гласът на Америка”, видеозаписите са били възстановени и потвърдени от специалисти и ще бъдат показани в Италия по време на XXIX кинофестивал на Болоня „Il Cinema Ritrovato” (възстановено кино), който се провежда през тези дни, под общото заглавие „Армения – люлката на хуманизма”. Отговорникът на фестивала Мериан Лвински, с помощта на която са били намерени тези уникални видеоматериали, разказва, че те са направени през 1923 година на територията на Турция. „Аз забелязах, че в кадрите се виждат забележителности от Истанбул. Това е Истанбул и там се вижда сиропиталището, където след войната британците се грижеха за арменските сираци, преди те да бъдат изведени от Истанбул.”

Лвински разказва, че откриването на тези видеоматериали е било просто чудо. Преди те да бъдат преместени в библиотеката на Конгреса, са били съхранявани в обществения исторически архив в Орегон. Авторът на тези материали все още е неизвестен.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_n„Прожектирането на тези материали за нас е израз на почит и ние го считаме като историческа действителност. В момента  водим преговори с организаторите на кинофестивала в Истанбул. Те са странни хора и може ние да прожектираме тези видеоматериали в Истанбул.”, казва Мериан Лвиннски.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *