ОПЕРАЦИЯ „НЕМЕЗИС”: Отмъщението на арменците срещу организаторите на Арменския геноцид

Spread the love

15.03.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 15-ти март 1921 год., един арменски младеж на име Сохомон Техлерян застреля в Берлин Талаат паша, един от главните организатори на Арменския геноцид. По повод годишнината от този подвиг, арменският вестник Айсор (Днес) публикува материал, в който накратко представя операцията „Немезис”, в рамките на която се осъществява показното убийство на Талаат паша.

Целта на операция „Немезис” бе накаже водачите на младотурците (турска партия12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n „Обединение и напредък”), които организираха и осъществиха Арменския геноцид през 1915 год., както и на организаторите на арменските погроми в Баку през 1918 год. и арменските предатели, които сътрудничиха с турците.

Снимка на Nerses Ketikian.Операцията бе планирана и осъществена от Арменска Революционна Федерация (АРФ „Ташнагцутюн) и бе наречен Немезис (на гръцки: Νέμεσις), в чест на гръцката богиня на отмъщението.

Решението за осъществяване на операцията се взима на 9-о Общо събрание на АРФ в Ереван през 1919 год. Списъка е бил дълъг. От 650 набелязани имена отделили 41 – на  главните виновници. За изпълнението на операция „Немезис” се създава отговорен орган (с ръководител Армен Гаро, представител на РАрмения в САЩ) и специален фонд (с ръководител Шахан Сатджаглян).

Оперативното ръководство и осигуряването на финанси било възложено на Шахан Натали и Крикор Мерчанов. На групата на Храч Папазян, турски студент, който успял да проникне във високите кръгове на младотурците, които били в заточение, било възложено да открие престъпниците.

Операцията „Немезис” е подготвяна много детайлно. Организационни центрове са били редакциите на вестник „Джагадамард” (Битка) в Цариград и вестник „Трошаг” (Знаме) в Бостън. Групите, които трябвало да изпълнят решението били съставени от 3 до 5 души. Тяхната задача била да преследват конкретния престъпник и при удобен момент да осъществят решението.

Сохомон Техлерян. Присъдата на Талаат

Свързано изображениеСохомон Техлерян е роден 1896 год. в Пакаридж (Западна Армения), където получава основното си образование. След това  продължава в Централното Училище в Йерзънга, което завършва през 1912 год., а през 1913 год. се премества в Сърбия. Веднага след започването на Първата световна война той заминава за Армения, където участва в съпротивата в полка на ген. Антраниг. През 1915 год. Техлерян преживява Арменския геноцид, който оставя дълбоки следи в живота му.

През 1921 год. Техлерян участва в операцията на Ташнагцутюн „Немезис” и получава задачата да убие главният организатор на Арменския геноцид Талаат паша. На 15-ти март същата година, на улица „Харденберг“ в квартал Шарлотенбург на Берлин Сохомон Техлерян е арестуван след като застрелва Талаат паша. На 2-ри юни 1921 год. немският съд го оправдава. Защитата на Сохомон се поема от трима прокурори.

След като е оправдан за деянието си, Сохомон Техлерян дълги години живее в столицата на бивша Югославия, Белград, в една къща на улица „Далматинска“ 78. През 1945 год. се премества в САШ, град Фрезно, където умира на 23 май 1960 год. В негов памет са издигнати паметници в Фрезно (САЩ), в село Мастара и в Ереван (Армения).

„Немезис” бе организиран успешно

През 1919-1922 год. са убити зверовете Талаат, Енвер, Джемал, Бехаеддин Шакир, Джемал Азмин, Сайид Халим, Хан Хойски, Сафаров, Дживаншир. Трябва да се отбележи, че от действията на арменските герои-възмездители Сохомон Техлерян, Арам Йерганян, Аршавир Ширагян, Арам Кеворкян и Мисаг Торлакян нито един страничен човек не се е пострадал.

Резултат с изображение за արամ երկանյան1919 год. на площад Ереван в Тифлис (Тбилиси) Арам Йерганян застрелва азербайджанеца – мусават Хасимбеков.

1920 год. в Тифлис, 20 годишният Арам убива ръководителя на мусаватското правителство на Азербайджан Хан Хойски, който е бил главен организатор на погромите срещу арменците през септември 1918 год. в Баку, в следствие на което загиват 30 хиляди арменци, а на 23 март 1920 год. в Шуши – 35 хиляди арменци. Убит е Сафаров, а Хас Махмедов е ранен. Двамата са били също сред организаторите на погромите.

На 19-ти юли, 1921 год., в Цариград, пред редакцията на вестник „Джагадамард”, 33 -годишният Мисак Торлакян застрелва Пехут хан Дживаншир, вътрешен министър на Азербайджан, който е също сред главните организатори на погромите срещу арменците в Баку и Шуши.

Резултат с изображение за արշավիր շիրակյանНа 5-ти декември 1921 год., Аршавир Ширагян убива в Рим ръководителя на кабинета на първото правителство на младотурците Сайид Халим, който е потвърдил плана за Геноцида над арменците.

На 17-ти април 1922 год. Аршавир Ширагян и Арам Йерганян застрелват в Берлин бившия губернатор на град Трабзон Джемал Азми и основателя на организацията „Тешкилатъ махсусе” Бехаеддин Шакир. Тови убийство става пред очите на майката на Талаат паша, при което е убит и телохранителя на Шакир.

На 25-ти юли 1922 год. Бедрос Дер-Бохосян и Ардашес Кеворкян от село Хоторчур в Тифлис засрелват Джемал паша.

На 4-ти август 1922 год. по време на бягство от Средна Азия към Афганистан, е убит Енвер паша, който се среща с отряда на Акоп Мелкумов от Арцах.

Операция „Немезис” се прекратява, когато се приет плана „Прометей” – 1922 год. правителствата в изгнание на Армения, Грузия и Азербайджан започват сътрудничество срещу болшевизма и АРФ решава да прекрати операцията „Немезис”.

Участниците в операция „Немезис”

Резултат с изображение за Õ·Õ¡Õ°Õ¡Õ¶ Õ¶Õ¡Õ©Õ¡Õ¬Õ«Шахан Натали (1884-1983), Армен Гаро (Карекин  Басдермаджян 1872-1923), Мисак Торлакян (1894-1968), Аршавир Ширакян (1902-1973), Арам Йерганян (1895-1930), Ардашес Кеворкян, Бедрос Дер-Бохосян, Степан Дзахигян.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано от “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *