ОАБС „ПАРЕКОРДЗАГАН“ клон Пловдив: Танцов група „Нърени“, „Астхигнер“ и …още една нова формация е на път

Spread the love

28.01.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Преди 5 години, когато се създаваше детска танцова група „Астхигнер“ не сме си и представяли, че тя ще увлече майките на децата, които идват на танци, нито пък че ще имат такова развитие и още една формация към тях.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nИзборът на ръководството на ОАБС „Парекордзаган“ клон Пловдив да въведе тази интересна форма, танцовата, за доброволно участие на нашите подрастващи произтече от желанието ни, далеч от Родината, да пазим и предаваме изконните арменски традиции. Без значение от организационната ангажираност, а заради патриотична отговорност към обществото ни, което живее в Диаспората. Така с помощта на Такухи Везирян и Рамела Марукян репетициите с децата започнаха, а впоследствие бяха поети от  Анжела Везирян-Начева, която остана техен художествен ръководител и до днес.

Снимка на Nerses Ketikian.Децата са лицето на едно поколение, а в общност като арменската, те от малки се възпитават да обичат майчиния си език и да тачат традициите ни. Всичко тръгва от семейната среда. Майките водят своите деца на редовните репетиции, а докато ги чакат те си бъбрят, разменят идеи за артистичните им костюми и за сбирките, които предстоят. Самите майки много обичат арменската музика и танци.  Според тях, от първостепенно значение е те да дават пример на децата си и да съхранят тяхната арменска идентичност. Така спонтанно възниква идеята да танцуват арменски танци всяка събота и това се превръща в семейно занимание. И защо да не използват времето, в което ще са заедно за грациозните,  емоционални и красиви арменски танци? Отначало любителски, а по – късно заваляват покани за участия. Ражда се танцова група „Нърени“ – на майките.

„Астхигнер“ и „Нърени“ получават благороден жест от член на „Парекордзаган“ и Клуб на дамите г-жа Мари Харутюнян и г-жа Аракси Мъгърдичян. Те им ушиват първите костюми, после и следващите, бродирани и красиви така, както само в Армения можеш да ги откриеш.

Съвсем плавно и естествено те се вливат в програмния календар и стават част от всяко събитие на нашата общност. После идва поканата от Армения и те заминават през м. юли 2018 г. на международния танцов фестивал “Щастлива Планета”(Happy Planet) в Дзахгадзор. Връщат се с три международни награди.

На въпросите ни отговаря организационния ръководител на танцовите групи –  Хрипсиме Нурикян:

Четете подробно в брой 223 на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *