НОВИЯТ КОРАБ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НА САЩ ЩЕ НОСИ ИМЕТО НА АРМЕНЕЦ

Spread the love

26.07.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Командването на Военноморските Сили (ВМС) на САЩ е кръстило новия си военен кораб (Arleigh Burke-class guided missile destroyer) в чест на известния американски военен деятел от арменски произход Пол Робърт Игнатиус (Игнатосян) – Paul Robert Ignatius, пише в официалния сайт на Министерството на отбраната на САЩ.

Съгласно източника, официалното кръщаване на кораба ще се състои на 27 юли т.г., в пристанището Форт-Лодърдейл, щата Флорида.

По думите на секретаря на ВМС на САЩ Ричърд Спенсър, новият военен кораб ще разширява възможностите за въздушната, подводната, надводната, противоракетната отбрана и ударната сила.

Пол Робърт Игнатиус-Игнатосян е роден през 1920 година в Глендейл, щата Калифорния, в семейството на арменските бежанци от Геноцида над арменците Елиза и Овсеп Игнатосян.

Той през 1967-1969 год. е бил министър на ВМС на САЩ в кабинета на 36-ия президент на САЩ Линдън Джонсън. През годините на президента Джонсън Пол Игнатиус е бил заместник министър на отбраната на САЩ, както и директор на най-големия американски вестник „Вашингтон Пост”. Той е адмирал на ВМС на САЩ.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *