НОВИНИ от Двора на Кирилицата/Видео

Spread the love

07.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН –  „Дворът на Кирилицата“ има национално значение за всеки българин, защото тук се възражда духовната мисия на Княз Борис Михаил Михаил

Напомня ни, че ни е завещан дълг, не само да го пазим, но да и да продължим тази следа.

« През 864 година България официално приема християнството за своя държавна религия. Християнизацията на българите е осъществена от Княз Борис Михаил Михаил ( 852-889), новата вяра се превръща в цивилизационен избор  за дунавските българи. През 886 година българската държава става истинска родина на славянската просвета и книжнина. Езикът и азбуката на Светите братя  се завръщат в своята  Родина…» – казва доц. д-р Пламен Павлов.

На 2 май 2017г., в Първопрестолна Плиска, тържествено бе отбелязано Успението на Св. Цар Борис I Покръстител Български и 1150-годишнината от Покръстването на българите в православната християнска вяра.. Пред паметника на царя Покръстител в „Двора“ бяха поднесени венци от Двор на Кирилицата, Община Каспичан, Община Нови Пазар и Асоциация на българите по света. Паметникът на Св. Цар Борис I Покръстител Български бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Мариян Атанасов подари на Двор на Кирилицата ръчно изработен от него прабългарски календар, който ще бъде изложен в зала “Българска слава”.

СЪОБЩЕНИЕ

Двор на Кирилицата – гр.Плиска,
Любезно Ви кани на 11 май 2018г., на официално откриване на паметник на българския писател и общественик Алеко Константинов. Скулптор е Вежди Рашидов.

ВХОД СВОБОДЕН.

Начало: 14:00 часа – Тържествено откриване на паметника и полагане на пръст от родната къща на писателя.
14:15 часа – Музикално изпълнение и рецитал
14:40 часа – Поднасяне на венци и цветя

Очаквайте:
Акад. Величко Минеков изработва бюст-паметник на Петко Славейков за Алея на писателите в Двора на Кирилицата.(снимка)

Дворът на Кирилицата ще финансира изработването на бюст-паметник на великия български писател Николай Хайтов. Скулптор е Сашо Хайтов- син на бележития творец.

“Алеята на писателите” в Двор на Кирилицата ще се състои от над 80 бюстове на творци- с различна национална и религиозна принадлежност, използвали кирилската писменост. Тази година се очаква откриване на над 25 паметника.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *