„НИЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА ЦАР ТИКРАН ВЕЛИКИ И ЩЕ ПОПРАВИМ ИСТОРИЯТА, КОЯТО БЕ ОТНЕТА ОТ НАШИЯ НАРОД” – силна, вдъхновяваща и с много важни акценти реч на Никол Пашинян пред Арменската общност в Исфахан (Иран, Снимки, Видео)

Spread the love

28.02.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Премиер-министърът на Република Армения 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nНикол Пашинян, заедно с госпожа Анна Акобян, на 28 февруари т.г., в рамките на официалната си визита в Иран, посети Арменската църква „Св. Всеспасител” в Исфахан, където ги посрещна Архиереят на Арменската епархия в Исфахан епископ Сипан Снимка на Nerses Ketikian.Кечеджян.

След това Никол Пашинян и арменската делегация с бурни аплодисменти от хиляди местни арменци бяха посрещнати в клуб „Арарат”, където премиерът на Армения държа реч пред тях.

В речта си той каза: „Горди граждани, горди арменци на Исфахан, приветствам ви.

Действително, това е исторически център за арменците. По стечение на политически и геополитически обстоятелства огромна част от населението на Република Армения се е оказало в Исфахан и е основало Нова Джуха. Хората с разочарование са напуснали Армения, а Нова Джуха се е превърнала в едно ново огнище за културното възраждане на арменския народ.

Наистина това са били смутни геополитически времена, и след тази миграция територията на Република Армения е попаднала в тежка ситуация, превърната в сцена на постоянно повтарящи се военни действия, а Нова Джуха е станала онова огнище, където арменския народ е развивал своята култура.”

Никол Пашинян благодари на всички арменци в Исфахан, които са успели да запазят арменската идентичност и култура и през годините са дали много културни богатства на арменския народ и добави:

„Понеже стана дума за историята, искам да подчертая, че тя наистина е важна за нас. Радвам се, когато виждам тази атмосфера в Нова Джуха, в Техеран, в Париж, в Кьолн, виждам това изключително национално единство, което се е сформирало след народната революция в Република Армения.

Аз съм убеден, че вие считате тази народна революция за своя лична победа, защото това е победа на народа, всяко чедо на арменския народ има своя принос в тази победа. Искам да благодаря за вашата гражданска победа.

Аз искам днес да ви приветствам в качеството ви на победители и горди граждани. Мнозина от вас днес не са граждани на Република Армения, но доколкото разбрах, повечето от вас вече са подали молба и скоро ще станат граждани на Армения, и това е много важна голяма мечта, която заедно ще осъществим.

Когато аз говоря за това, преди всичко мисля за историята и този разговор ме довежда до мисълта, че мисията, която ние сме длъжни заедно да изпълним, е историческа в буквалния смисъл.

Аз винаги съм мислел, че задачата на арменците е в това като народ да доведе до краен резултат преодоляването на историческия цикъл, който съпровожда нас от времето на династията Аршакуни. Какъв е този цикъл? Това е постоянен кръговрат за загуба на държавността, когато ние, след падението на династията Аршакуни за дълго време прекратихме нашата държавна история.

Когато мисля за нашата колективна историческа мисия, първата ми мисъл е това, че ние заедно трябва да прекратим този цикъл, когато ние губим държавността, мечтаем за нея, възстановяваме и пак губим.

Говорейки пред тази историческа общност за нашата историческа мисия, трябва да подчертая, че тя е една – да коригираме самата ни история и нейната логика. Преди малко представил от вашата общност под вашите бурни аплодисменти заяви, че мечтата му е да се върне в майка Армения и по този начин той говореше за корекцията на историята, за която аз говоря.

Вие сте попаднали тук, когато нашата държава не била силна, за да защитава нашите предци. Напоследък често споменавам арменския цар Пап, защото мисля за периода, когато нашата история се изкриви и ни постави в кръговрата на постоянните бедствия. Аз мисля, че това бе точно времето на цар Пап, когато имахме наистина възможност да променим статута на Армения и арменския народ.

От тези времена нещата тръгнаха грешно, защото тогава не бяхме толкова възприемчиви към историческите събития, не бяхме единни, нямахме общо мислене.

Хилядолетните ни изпитания ни доведоха до едно пристанище, в което ние като народ сме узрели да имаме силна държава. Ние трябва твърдо да запазим нашата идентичност, непоклатимо – нашето единство и да не се отдаваме на ксеноманията. Ние не можем да позволим в Република Армения да има действащи политици, които са повече чуждестранни агенти, отколкото граждани на своята собствена страна.

Ние като народ повече никога няма да позволим заговори срещу нашата държавност, няма да позволим на някого да ни използва като разменна монета в геополитическите игри, няма да позволяваме да използват нашите братя, за да разрушат, да отслабят и да съборят нашата държава. Защото това е уникалният час на единство на арменския народ и ние трябва да се върнем към 374 година и да не позволим най-големия заговор срещу арменския народ.

Ние няма да позволяваме някой дори да мисли, че може да отнеме от нашите ръце Република Армения и Република Арцах, защото сме горди граждани на Република Армения, горди граждани на Република Арцах, ние сме потомци на цар Тикран Велики, ние сме потомци на цар Пап и ще коригираме историята, която бе отнета от наши ръце.

Един от девизите на ненасилствената, копринена и народна революция в Армения бе „Ние сме господарите на нашата страна”, а революцията на историческата съдба на арменския народ ще се състои под девиза „Ние сме господарите на нашата съдба.”. Всеки един от нас – премиер, депутат, строител, в Армения или в Диаспората трябва да осъзнае своята уникална историческа роля.

Когато говоря за нашата историческа роля, не говоря за ролята на премиера, на правителството, на Народното Събрание или за историческата роля на някоя държавна институция, а говоря за историческата роля на арменеца.

С ваше позволение искам да заявя, че всеки арменец е господар на своята историческа мисия и гордо ще носи върху раменете си тази своя историческа роля.

Република Армения, Република Арцах трябва да съществуват върху планетата Земя и да станат все по-силни за вечни времена. Това вече не е временна държава, тази държава ние сме изградили с нашите ръце, с нашата кръв и пот и тази държава ние ще запазим с нашата кръв, пот, работа и ум, защото арменският народ има силна вяра и воля.

Да живее свободата, да живее армено-иранската дружба, да живее Република Армения, да живеем ние и нашите деца, които живеем и ще живеем в свободна и щастлива Армения!”

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *