„НИЕ СМЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ В ДЕЛОТО ЗА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРИЗНАНИЕ НА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД.” – обръщението на Министър-председателя Никол Пашинян по повод 104-годишнината от Геноцида над арменците

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 24.04.2019 – На 24 април т.г., Министър-председателят на 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nРепублика Армения Никол Пашинян направи обръщение към нацията по повод 104-годишнината от Арменския геноцид. В обръщението се казва:

„Днес ние отдаваме почит на жертвите от Арменския геноцид.

Една от особеностите на Арменския геноцид е това, че народът, подложен на геноцид не само е бил унищожен физически, но и е изгубил правото да живее в своето отечество. Нас последователно са ни лишавали от оная земя, където хилядолетия наред се е градила и развивала арменската култура, арменската идентичност. От лицето на земята е било изтрито културното наследство, което е съставлявало арменската идентичност – хиляди училища, църкви и манастири. Унищожени са носителите на арменската култура – арменската интелигенция и духовенството. Това бе огромен удар не само върху арменския народ, културата му и културологичния вид, но и върху цялата човешка цивилизация. Безвъзвратно е изгубен един своеобразен и уникален пласт, който е бил част от световната култура. Чрез геноцида над арменците, гърците и асирийците безвъзвратно е променен културния образ на един цял регион. Нима това не бе престъпление срещу човечеството?

Престъпникът унищожи нашите поети – тези, които съставляваха нашата съвест, ядрото на нашата идентичност. Затова нашата продължителна борба е за запазването на нашата същност, нашия вид. Забравяйки тяхната памет, забравяйки тяхното културно наследство, ние ще предадем нашата същност. Ярко съхранявайки тяхната памет, борейки се за възстановяването на справедливостта, ние ще придобиваме безсмъртие. Затова ние ще бъдем последователни в делото за международното признание на Арменския геноцид.”

Нерсес Кетикян, Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *