Нерсес Ащаракеци – Католикос на всички арменци

Spread the love

13.02.2018 Г. – ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Днес е рождения ден на лидера на арменското освободително движение, Католикосът на всички арменци, привърженикът за освобождението на Източна Армения от турско робство с помощта на Русия и възстановяването на държавността, членът на Временното правителство, след присъединяването на Източна Армения към Русия – Нерсес Ащаракеци.

Нерсес Ащаракеци е роден през 1770 г. в село Ащарак, в семейството на свещеник Харутюн. Още от детството си се е различавал феноменална памет и енергичност. Осем години е учил в семинарията „Геворгян“ в Ечмиадзин. След обучението, става свещеник и като монах и Патриаршеския комисар пътува до Гърция, Молдова, Влашко (сега Румъния), посещава Тифлис (Тбилиси), Одеса и Нор Нахичеван (сега Ростов на Дон). Паралелно с това се издига в църковната йерархия. В същото време Нерсес Ащаракеци се бори с политически средства за освобождението на Източна Армения от Персия и присъединяването ѝ към Русия. През 1807 г. той е назначен за наместник на Арменската епархия Нор Нахичеван.

През 1814 г. е ръкоположен в ранг архиепископ и е назначен за ръководител на арменската епархия на Грузия и Имеретия. В Тифлис той постоянно призова местните политически лидери (управители на царската) за освобождаването на Източна Армения. Виждайки необходимостта от духовно развитие и образование на младите, през 1824 г., благодарение на усилията му в Тбилиси се открива училище „Нерсесян“, което по-късно се превръща в едно от най-добрите образователни институции за времето си и Алма матер за много от бъдещите големи фигури на арменската култура. Ащаракеци спомага за създаването на фабрики и развитието на търговията.

Звездният час на Нерсес Ащаракеци идва през 1826 г. , когато между Русия и Персия избухва война. В подкрепа на руската армия, той организира арменски военни части, които героично се бият срещу врага.  На щастливият 13 април 1827 г. Нерсес Ащаракеки, заедно с арменските отряди и руски войски, влизат в Св. Ечмиадзин. Те са посрещнати с църковна процесия и камбанен звън. След пълното освобождение на Източна Армения, Нерсес Ащаракеци е назначен за един от двамата временни лидери в района на Ереван. В същото време 40 000 арменци от Персия се завръщат в Армения, благодарение на неговите усилия.

По-късно става архиепископ на Нахичеван и Бесарабия. През 1843 г. Нерсес Ащаракеци единодушно е избран за  Католикос на всички арменци. През този период той се бори с царската власт, която ограничавала дейността на Арменската апостолическа църква. Умира през 1857 г.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *