НЕДОПУСТИМО Е НЯКОЙ ДА ГОВОРИ С АРМЕНИЯ ОТ ПОЗИЦИЯ НА СИЛАТА, НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ, ЗАЯВИ МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ДАВИТ ТОНОЯН

Spread the love

02.04.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – „Пазарът за търговия на оръжия е отворен за 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nвсички. Решението за придобиване на оръжия и въоръжение се приема на основание съответната цена, качество и възможности, ако няма ограничение за доставки от страна на дадена държава. Аз все още не съм чул от страна на САЩ да има директни Снимка на Nerses Ketikian.доставки на оръжия, например до Армения или Азербайджан. Осъществени са доставки на производства с двойно предназначение. След това изявление на Джон Болтън не е последвало нищо конкретно.”, заяви министърът на отбраната на Република Армения Давит Тоноян пред Телевизия „Гласът на Америка”, коментирайки изявлението на съветник Джон Болтън в Армения преди няколко месеца, че Армения може да купува оръжия и от САЩ.

Давит Тоноян отбелязва, че присъствието на руските войски в Армения не пречи на сътрудничеството със САЩ, понеже всяко военно сътрудничество Република Армения осъществява, изхождайки от националните интереси.

Министърът на отбраната на Армения коментира и изявлението си по време на срещата му с арменската общност в Ню Йорк, където той коментира известната фраза „мир срещу територии”, която често заявява Азербайджан, и казва, че за него има друга фраза „Нова война, нови територии”. С тази фраза той е отговорил на азербайджанската страна и заплахите им, че Армения може да има мир, ако върне територията на Арцах (Карабах). А неговата фраза „Нова война, нови територии” означава, че ако Азербайджан започне нова война срещу арменците, арменската страна ще завладее нови територии от Азербайджан.

Давит Тоноян относно изявлението си казва, че недопустимо е да се говори с Република Армения, с арменските войски, с Арцах от позицията на силата и да заплашват арменския народ с възможна война.

„Каквото съм казал, съм казал като министър на отбраната на Армения. Отново повтарям – недопустимо е да се говори с Армения и с арменския народ от позицията на силата. И обществото трябва да приеме това.”, казва Тоноян.

Давит Тоноян по време на срещата с арменската общност в Ню Йорк заявява още, че Армения няма да отстъпи територия на противника. „Може да направим компромиси, но никога остъпки.”, беше казал той, и това изявление от азербайджанската страна бе възприето болезнено.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *