НА 16 ДЕКЕМВРИ 2017 г., В ПЛОВДИВ СЕ ВРЪЧИХА СТИПЕНДИИТЕ НА „ПАРЕКОРДЗАГАН“ (AGBU)

Spread the love

18.12.2017 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В присъствието на почти цялото ръководство на пловдивския клон и почетния член – Аракси Мъгърдичян, се връчиха стипендиите на студенти от Пловдив и Хасково, които са одобрени от Образователния департамент на „Парекордзаган“ в Ню Йорк за академичната 2017-2018 г.

Лично Председателят на организацията – Рупен Чавушян поднесе стипендиите на присъстващите студенти, като обърна внимание върху основните ценности на организацията, благодарение на които и до днес тя поддържа фондове, чрез които да стимулира образованието сред младите арменци.

В началото на срещата, Хрипсиме Ерниасян, член на УС на „Парекордзаган“ клон Пловдив и  отговорен редактор на вестник „Парекордзагани Цайн“ представи на мултимедия Програмите на AGBU в Армения, като се спря по-подробно върху Лятната стажантска програма, която е основана през 1987 г. в САЩ, благодарение на дарители, които ежегодно поддържат паричните фондове за тази цел.

Тя подчерта, че Програмата, насочена към кариерно развитие на младите студенти трябва да бъде използвано рационално, и че AGBU е единствената организация в България, която предлага такава възможност на младите арменци.

Участието на 12 деца и младежи от пловдивския клон в периода 2013-2017 г. става възможно, благодарение на усилията на Председателя на Благотворителния съюз в Пловдив – Рупен Чавушян и членовете на “Парекордзаган” клон Пловдив и възпитаници на прочутия колеж „Мелконян“ в Кипър – Хрипсиме Нурикян и Силвия Гелгелян, които организират в посочения период Благотворителен бал – през м. април 2013 г. и м. ноември 2016 г. Целта е да се осигурят средства за участие в избраните програми: Открий Армения, Музикална Армения, скаутски лагер „Антраник“, Лятната стажантска програма в Ереван, вкл. и организираната от Министерството на Диаспората на Армения програма – „Ари Дун“ и на Международния събор на младежите в Ечмиадзин. За тяхната мотивация, как възниква идеята и как се осъществява разказа Силвия Гелгелян, член на УС на „Парекордзаган“ клон Пловдив.

Подробности четете в брой 204 на вестник „Парекордзагани Цайн“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *