НАШИ И ЯПОНСКИ СТУДЕНТИ ПРАВЯТ КНИГА ЗА ЕТНОСИТЕ

Spread the love

22.02.2018 г. – Гантех АРАРАТЯН – Пловдивски студенти и техни колеги от Токио, Япония, заедно с група младежи от различни европейски страни ще посетят етнически общности в Пловдив, ще съберат информация как те съжителстват, а после ще оформят тъй наречената “картинна книга” по метод на японския професор Ясухиро Ендо. Студентите са на обмен под тепетата по програмата „Еразъм+“. 

Днес те бяха на гости в редакцията на вестник „Парекордзагани цайн“ в Пловдив. Запознаха се с важните моменти от работата по издаването на етнически вестник, а отговорния редактор Хрипсиме Ерниасян разказа за Армения, корените на арменците в Пловдив и техните приоритети за оцеляване. В продължение на повече от час продължи разговорът, провокиран от въпросите на студентите.

В редакцията японските и френски студенти, както и техните колеги от Пловдив опитаха от българските „лимонови резенки“, както и емблематичните пловдивски бонбони „Тримонциум“, и не много българските халва и локум.

Те разгледаха арменската азбука и калиграфски изображения на стари арменски букви, които редакцията притежава. Получиха подарък Арменско букварче и учебна тетрадка с арменските букви за начинаещи.

Съвместната работа на преподаватели и студенти от Катедра „Етнология“  в ПУ и колегите им от университета „Тойо“ в Токио се финансира от фондация „Тойота“. Темата на проекта как етносите живеят заедно през XXI век в Европа е актуална в контекста на съвременните предизвикателства на глобализиращия се свят, казват от екипа.

Създаването на „картинната книга“ цели хора от различни възрасти и групи в Пловдив да работят заедно в продължение на определен период от време. Японците са в Пловдив вече за трети път и вярват, че процесът на взаимното опознаване и създаването на книгата е толкова важен, колкото и самото ползване в училища, библиотеки, читалища и др., разказа проф. д.н.к. Мария Шнитер от Катедра „Етнология“ във Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Японската част на екипа се надява да научи повече за културата, традициите и историята на Пловдив и жителите му, както и да разбере повече за динамиката на „изкуството да живеем заедно”, което пловдивчани владеят отлично, коментира още проф. Шнитер.

Тя допълни, че в проекта активно ще се включат и ученици от Математическата гимназия, като те ще помогнат за илюстрирането на книгата.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *