Националното събрание на Армения избра за Президент кандидатът на Републиканската партия Армен Саркисян.

Spread the love

05.03.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – 90 депутати са гласували в подкрепа на Саркисян, а 10 – против. Така Саркисян е четвъртият президент на страната.

Отбелязва се, че за първи път президентът е избран от депутатите след прехода в страната към парламентарна форма на управление.

Настоящият президент Серж Саркисян ръководи страната от 2008 г.

Армен Саркисян е бивш посланик на Армения във  Великобритания. През 1996-1997 г. заема длъжността Премиер на страната. Той е единственият кандидат за тази длъжност. Кандидатурата му е подкрепена от Републиканската партия и Арменската революционна федерация.

Според новата Конституция на държавата, Президентът се избира от парламента за седемгодишен мандат. Пълномощията на Серж Саркисян изтичат на 9 април 2018 г.

Както обяви председателят на арменския парламент Ара Бабояян, новият президент на републиката ще встъпи в длъжност на заседанието на Народното събрание на 9 април 2018 г. В края на 2015-та година в Армения бе прието решението страната да премине към парламентарна форма на управление. Съответно, държавният глава ще е с ограничени представителни функции и ще се избира от депутатите на Народното събрание.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *