Наследството на Нансен живее в арменските сирийски бежанци

Spread the love

01.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Бижутер и неговото семейство бягат от Сирия и намират сигурност в своето отечество Армения

За Ховиг Ашджян и семейството му, животът в Халеб, Сирия, беше щастлив преди войната. Той работил като бижутер в работилницата, която притежавал, а съпругата му, Тамара била главен готвач. Неговата 16-годишна дъщеря Рита посещавала училище.

Но когато конфликтът започва и разкъсва страната, семейството му, което е част от сирийско-арменската общност от 80 000 души, е принудено да бяга.

  • Аз загубих всичко, което имах – къщата ми, работата ми, колата ми, спомня си Ховиг. Всичко, което имах, изчезна в миг. Бяхме уплашени. Мислехме, че никъде другаде не можем да отидем, освен в Армения – страната на нашите предци.

През есента на 2012 г. Ховиг и семейството му заминават за Армения. Отнема им три часа, за да изминат 20-минутния път от дома им до летището. “Страхувахме се да погледнем назад – казва Ховиг. Едва успяхме да избегнем обстрела”.

Те намират безопасност и нов живот в Армения, но трябва да оставят всичките си вещи зад себе си.

  • Дъщеря ми живее с надеждата, че библиотеката ѝ и DVD-тата ѝ са оцелели в ъгъла на стаята, казва със съжаление Ховиг. Тя не може да приеме, че нашата къща е напълно разрушена и че нищо не е останало.

UNHCR (Агенция за подпомагане на бежанци към ОН) помага на Ховиг и на семейството му да рестартират живота си чрез партньорски неправителствени организации, сред които „Мисията Армения“, „Арменския червен кръст“ и фондацията KASA (Swiss Humanitarian Foundation). Благодарение на схемата за отпускане на субсидии, те могат да си позволят малък апартамент в столицата Ереван.

Ховиг се възползва от проекти за професионално обучение и генериране на приходи и използва уменията си за изграждане на нов бижутерски бизнес в Армения.

  • Спомням си, че работих ден и нощ, за да направя едно бижу, добави той. Бях нервен, мислейки, че ще мога да го продам. След това, постепенно, чрез общуване с хора, изслушване, научаване на предпочитанията им, намаляване на цената и извършване на специални поръчки, събудих интерес към работата ми. Много от тях вече са ми постоянни клиенти.

Днес съпругата на Ховиг също е намерила нова работа, а дъщеря му е приета в колеж. Една от традиционните му бижута дори печели награда на изложба.

Най-накрая, след като е избягал от войната, животът му изглежда се е възстановил.

  • Днес съм горд, че мога да осигуря малък, но стабилен доход, каза Ховиг с усмивка. Благодаря на Бога, че ме благослови с таланта да бъда бижутер. Това ми помага да скромно да печеля и да отгледам дъщеря си в Армения.

Арменски младежи, бежанци от Сирия, на среща с Министър председателя Карен Карапетян, 2017 г.

Като сирийски-арменец Ховиг знае колко е важна работата на UNHCR. Той е потомък на изселената арменска общност в Халеб, която се възползва от работата на Фритьоф Нансен, който помага за репатрирането на хиляди бежанци в Армения, Ливан и Сирия след 1915 г. Арменската общност в Сирия с изявени занаятчии, бижутери и бизнесмени е допринесла много за развитието и просперитета на Сирия.

Въпреки че Ховиг и други са постигнали известен успех, за сирийските бежанци не е лесно да преодолеят трудностите в начина на интеграция. Нуждите от здравеопазване, жилищните въпроси, липсата на добре платени работни места, тежката бизнес среда, езиковите и културните бариери представляват огромни ограничения, пред които са изправени повечето сирийски семейства в Армения.

  • Сирийските арменци дължат много на великия приятел на всички арменци, Фритьоф Нансен, казва Ховиг. Нашите баби и дядовци дължат оцеляването си на паспорта на Нансен, който им отвори вратите за нов живот в нова земя, Сирия. Така че ние трябва да се грижим за името му и да продължим достойния си живот този път в нашата земя, на предците ни в Армения.

И добавя: “Сирийските арменци, които се чувстваха напълно интегрирани в Сирия, трябваше отново да избягат, този път в Армения – земята на нашите предци. Но ние също допринасяме за развитието на обществото и икономиката в Армения, тъй като донесохме голямо разнообразие от ценности и умения.

За да им помогне, правителството предлага опростена натурализация, ускорени процедури за предоставяне на убежище и улеснени краткосрочни, средносрочни и дългосрочни разрешения за пребиваване.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *