Най-лудите световни рекорди на Гинес от Армения Кабинков лифт и обувка

Spread the love

07.06.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Книгата на рекордите на Гинес е изпълнена с невероятни и понякога дори безсмислени постижения.
Ново издание на известната книга излиза всяка година, за да включва и разкрива все по-очарователни рекорди в света. Предоставяме ви списък на няколко от тези рекорди – интересни и интригуващи – регистрирани в Армения.

Най-дългият маратон за свирене на цигулка: Най-дългият маратон с цигулка, изпълнена от човек е продължил малко повече от 33 часа и е постигнат от видния цигулар Николай Мадоян на 11-12 февруари 2017 г. в Ереван.
Мадоян, между другото, може да бъде включен в книгата още два пъти, след като е изсвирил 6 концерта на Николо Паганини за 3 часа и 25 минути и е изпълнил “Полетът на бръмбара” на Римски-Корсаков на акустична цигулка за 46-47 секунди.

Най-дългият двупосочен кабинков лифт: В Армения се намира най-дългия кабинков лифт с дължина 5,752 метра и е разположена в провинция Татев, Сюник. Той свързва село Халидзор с уединения средновековен манастир „Татев“ и предлага невероятно пътешествие през река Воротан. Две кабини (всяка с капацитет от 25 души) могат да работят едновременно, пътуващи в противоположни посоки.
Първите кожени обувки: Много е говорено и писано за най-старата кожена обувка, открита в пещера в Армения през 2008 г., но откритието си заслужава да му обърнем внимание. Обувките с дължина 24,5 см са от преди 5 500 години и са изработени от едно парче кожа, оформени така, че да пасват на крака. Обувката е добре запазена благодарение на дебелия слой овча тор, с който е била покрита, както и на стабилните, хладни и сухи условия в пещерата.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *