Най-“арменският” град в Сирия ще бъде възстановен заедно с Русия

Spread the love

11.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Министърът на туризма на Сирия – Бишр Язиджи излезе с изявление за възстановяването на град Алепо.
С възстановяване на туристическия сектор и най-известните исторически забележителности на Алепо ще бъдат ангажирани руски и сирийски компании, каза министърът на туризма.
Както знаете, туристическата инфраструктура на Алепо, който правилно се счита за “най-арменския” град в Сирия, е почти напълно унищожена, поради терористични атаки.
“Планира се да започне работа с подкрепата на публични и частни туристически организации”, каза сирийският министър.
В момента са създадени специални комисии за оценка на размера на щетите, както и за разработване на план за възстановяване, добави Язиджи.
Министърът също така отбеляза, че вече са отпуснати средства за възстановяване на определени туристически обекти в града. На първо място са щандовете на стария пазар. Също толкова важно е да се възстанови хотел „Шератон“, който бе затворен поради терористични атаки, каза министърът.
“Той се намира до Стария град, който дава живот на цял Алепо. Работата му ще допринесе за ранното възстановяване на търговията, икономиката и туризма”, допълни Язиджи.
От своя страна, сирийският министър на енергетиката Захер Харибутли заяви вчера, че Алепо ще бъде снабден с електричество благодарение на два нови далекопровода, който ще дадат на града допълнително 375 MW.
Дължината на първият ще бъде 6 километра и ще струва на хазната 300 милиона сирийски лири. Вторият ще дойде от град Хама, а прогнозираната му дължина е 170 километра и ще струва 4 милиарда сирийски лири. Правителството ще направи всичко възможно, за да даде електроенергия на втория по важност сирийски град, тъй като това ще помогне за пълното възстановяване на производството, каза сирийският министър на енергетиката.
Преди конфликта в Сирия, в Алепо са живели около 60 хиляди арменци. Арменската общност на Сирия е смятана за една от най-силните в света и е наброявала около 110 000 души.
След избухването на сирийската криза, според различни източници, повече от 90 000 арменци са напуснали Сирия.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *