Мънацаканян: Демографските рискове в Армения

Spread the love

4.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Протестите на многодетните семейства пред сградата на правителството нямаше да бъде изненада, ако мечтата ни е да превърнем Армения в четиримилионна държава.

Ако говорим за семейства с десет или повече деца, тъй като броят им в Армения не е толкова голям, този факт ще постави в глупава позиция аргументите на длъжностното лице, че държавата няма пари.

В края на краищата държавата се е отказала да увеличи населението по естествен начин и така да си осигури войници. Ясно е, че скоро няма да се промени прираста на населението.

Погледнете какви радикални стъпки е предприела Русия* за повишаване на раждаемостта в този период на икономически спад. Същата демографска катастрофа ни очаква и нас, а протестите на многодетните семейства сигнализират за това.

А вие опитахте ли се да разберете защо източните народи, с цената на своя живот, се стремят към Европа и се размножават пет пъти по-бързо от европейците?

Каквато и власт да дойде в Армения, тя е обречена да остане под руините на катастрофална демографска криза. Все още за Армения не е късно, а многодетните арменски семейства изискват много малко: хората казват “дайте малко пари, за да можем да работим, да се издържаме и да дадем на държавата воини”.

В противен случай, колко дълго можеш да си затваряш очите пред съобщенията за смъртта на единственото дете в семейството, загинало на границата… ?!

Нъвер Мънацаканян

  • В Русия, започна програма, съгласно която правителството ще дава по 250 хил. рубли за всяко второ дете, които ще са достатъчни за отглеждането му до тригодишна възраст. Предвижда се държавата да отпуска и помощи за децата в детските градини, като отстъпките ще са 20, 50, и 70 процента за първо, второ и трето дете в едно семейство. Ще бъде увеличена и месечната надбавката за дете, до 3 хил. рубли. Това ще окаже съществена помощ за родителите при отглеждането на децата, имайки в предвид, че в много райони на страната 3 хил. рубли са нелоши доходи, а на същото ниво е и средната пенсия в Русия.

Статистика: В процъфтяващата държава на дълголетниците – Япония, на една жена се раждат 1.22 деца, а в Полша, чиито вестници подиграват “застрашената Русия”, 1, 27 деца на жена. В католическа Испания и в папска Италия, раждаемостта е същата като в Русия – 1,3 деца на жена. Най-малко деца се раждат в Хонконг, Китай – 1 дете на жена. С тези темпове на раждаемост населението намалява наполовина на всеки 25 години.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *