Музиката на Комитас е включена в албума на европейските музиканти/Видео

Spread the love

19.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Швейцарският квартет Modus Quartet представи своя най-нов албум Facing East (С поглед на изток), в който са включени и творби на Комитас. Групата вече е започнала обиколка на Швейцария, по време на която представя пред местните жители музиката на Комитас.

“Комитас Вартапет е оцелял от клането на няколкостотин арменски интелектуалци през април 1915 г. Но е станал свидетел на толкова много трагични събития, че е прекарал последните години от живота си от 1922 г. до 1935 г. в психиатрична болница в Париж. По този начин, този завладяващ албум, който комбинира различни музикални култури, се превръща в знак на почит към основателят и баща на съвременната арменска класическа музика”, – пише швейцарското издание „Дер Бунд“.

В колектива на Modus Quartet са акордеониста Антонело Месина от Италия, басистът Лоренц Бейелер от Швейцария, перкусионистът Омри Хасон от Израел и вокалистката Дора Ури Апарян – арменка от Сирия.

В албумът Facing East са включени арменските композициии „Шалако“, „Ал айлухъс“, „Чем гърна хахал“ и „Гълориг ай лориг“. Албумът е представен от групата като комбинация от джаз и ориенталски мотиви.

Припомняме, че в Америка и Европа имат голям успех концертите на популярната музикална група от Портланд (Орегон, САЩ), Пинк Мартини, в чийто нов албум влезе арменската популярната песен “Ов сирун, сирун” ( “Ով սիրուն, սիրուն” ).

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *