Музиката на Арам Хачатурян бе изпълнена на концерт, отбелязващ българското председателство на ЕС

Spread the love

16.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В неделя (14 януари), в София се проведе концерт на класическа музика “Европа на музиката” в рамките на събитията, отбелязващи началото на българското председателство в ЕС.

Концертът, под патронажа на Екатерина Захариева, зам.-министър и министър на външните работи на България, включваше европейска класическа музика и творбите “Танц със саби” и от балет Гаяне на известния арменски композитор Арам Хачатурян.

Музиката, изпълнявана от Софийската филхармония, бе придружена от мултимедийно шоу върху екраните на сцената, изобразяващо паметници на арменското историческо и културно наследство и множество арменски пейзажи.

Чрез лозунга “Музиката е обединяваща сила”, организаторите на концерта изтъкнаха призива за запазване на европейското културно наследство и предаването му на бъдещите поколения, като подчертаха ролята и мисията на хората, живеещи на Европейския континент.

Забележително е, че музиката на арменския композитор е единствената творба от региона, включена в програмата на концерта.

За отбелязване е, че България пое шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) на 1 януари. Това е първият път, когато София заема поста след присъединяването на страната към ЕС през 2007 г.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *