Музей „Метрополитън“ в Ню Йорк: Изложба без прецедент, посветена на арменската културА

Spread the love

15.02.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Музеят на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк, световно известен културен център, скоро ще открие изложба, посветена на историята и характера на арменската култура, каза кураторът на музея Хелън Евънс.
Изложбата ще започне на 21 септември 2018 г. Според Евънс, посетителите на музея ще могат да видят уникални творби на арменско изкуство, вариращи от началото на IV век, когато Армения приема християнството до 17 век. В музея ще бъдат представени предимно визуални експонати на арменската култура и литературни произведения.
Евънс изрази благодарността си на правителството на Армения и на Министерството на културата, най-вече за хачкара, представен в музея в Ню Йорк през 2008 г. Тази изложба е от голямо значение за музея и е част от постоянната ѝ експозиция. Изложбата, посветена на арменската култура в известен смисъл, ще бъде продължение на хачкара.
В нея ще участват три музея от Армения – Историческият музей на Армения, Институтът за древни ръкописи „Месроб Мащоц“ (Матенадаран) и Музеят „Свети Ечмиадзин“.
Подготвителните работи се извършват от Министерството на културата на Армения от 2013 г. насам. През 2014 г. бившият директор на музея на изкуствата „Метрополитън“ пише в своята книга, че хачкарът представлява културата на Армения като отделна част от световното изкуство. По този начин целта на изложбата е изготвянето на паралели между световната и арменската култура.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *