Москва коментира отмяната на протоколите Армения-Турция

Spread the love

09.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – „Русия даде оценка на протоколите Армения-Турция, тъй като руската делегация беше в Цюрих по време на церемонията по подписването и играе активна роля“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Нейната бележка в отговор на коментара за решението на Армения да анулира арменско-турските протоколи бе следното:

“Руската страна поддържа важността да се нормализират отношенията между двете страни, което е в интерес на АРМЕНИЯ И АЗЕРБАЙДЖАН. От наша страна винаги сме правили всичко, за постигането на тази цел”, каза Захарова.

На 10 октомври 2009 г. външните министри на Армения и Турция – Едуард Налбандян и Ахмет Давутоглу – подписаха в Цюрих “Протокол за установяване на дипломатически отношения между Република Армения и Република Турция” и “Протокол за развитие на отношенията между Република Армения и Република Турция “. На церемонията по подписването присъстваха американският държавен секретар Хилари Клинтън, руският външен министър Сергей Лавров, френският външен министър Бернар Кушнер.

През 2015 г. президентът на Армения Серж Саргсян припомни за протоколите Армения-Турция от трибуната на Арменския парламент.

Говорейки на сесията на Общото събрание на ООН през септември 2017 г., Саргсян каза, че турското правителство предлага абсурдни предпоставки за ратифицирането на протоколите от Цюрих. Според президента, тъй като няма положителен напредък по отношение на ратификацията на тези споразумения от Турция, Армения ще анулира споразуменията.

Припомняме, че арменските власти изпратиха протоколите до Народното събрание за ратификация през април следващата година, но Турция отложи ратификацията за дълъг период от време. Освен това, Анкара постави предварителни условия и свърза ратификациите с конфликта в Карабах.

Предвид призива на Политическия съвет на партиите – членове на управляващата коалиция, на 22 април 2010 г. президентът на Армения подписа указ за спиране на процеса на ратификация на протоколите. Известието бе изпратено до Турция.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *