Министър-председателят на Нов Южен Уелс: АРМЕНСКИЯТ Е РОДЕН ЕЗИК НА НАШЕТО СЕМЕЙСТВО

Spread the love

27.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Министър-председателят на най-гъсто населения австралийски щат Нов Южен Уелс и лидер на Либералната партия “Нов Южен Уелс”- Гладис Береджиклиян разказва как родителите ѝ се преместват в Австралия през 1960 г. В началото те не говорили английски език и общували с нея само на арменски.

Преди да стане премиер, Береджиклиян е била Министър на транспорта и Министър на лова в първото правителство на Берд и Министър на индустриалните отношения във второто правителство на Майк Берд.
– Баща ми, Крикор, работеше като заварчик, а майка ми Арша – като медицинска сестра. Отначало не говореха английски, защото бяха нови в страната. Техният роден език е арменския. Майка ми казваше, ако има нещо, което не разбирам в училище на английски език, да вдигна ръка и да попитам”- каза Гладис Береджиклиян в интервю за австралийски телевизионен канал «Девет».

На снимката: Гладис Береджиклиян с Президента на Ирландия – Майкъл Хигинс

46-годишната Гладис Береджиклиян подчерта, че арменския език е бил и си остава първия език на семейството ѝ. С родителите си тя най-вече говори на арменски език.

Гладис Береджиклиян, която е потомък на оцелели от Арменския геноцид, е министър-председател от най-гъсто населения щат Нов Южен Уелс в Австралия от януари 2017 г.

 

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *