Мехрибан Алиева обяви необходимостта от връщане на АРЦАХ

Spread the love

15.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Заместник-председателят на Азербайджан – Мехрибан Алиева (бел. ред. – съпруга на президента Илхам Алиев) заяви необходимостта от възстановяване на териториалната цялост на Азербайджан.

“Съветът за сигурност на ООН прие четири резолюции, изискващи незабавно, пълно и безусловно изтегляне на арменските войски от територията на Азербайджан. Тези резолюции трябва да бъдат изпълнени и териториалната цялост на Азербайджан трябва да се възстанови”- каза съпругата на президента на Азербайджан на 15 ноември т.г. в Париж, на прием в чест на кандидатурата на Баку за домакин на Световното изложение през 2025.

В речта си Мехрибан Алиева също обвини арменските власти за “продължаващата окупация на Азербайджанските земи”.

Ето малко подробности за резолюциите Съвета за сигурност на ООН

„Първата резолюция 822 (за незабавно прекратяване на огъня и вражеските атаки) на ООН, приета на 30 април 1993 г., бе по инициатива на Баку и приветствана на думи от Азербайджан. Тя бе приета от Ереван, но впоследствие от страна на Баку не бе спазена. Същото се случи и със следващите резолюции – 853 (29 юли 1993 г.), 874 (14 октомври 1993 г.) и 884 (12 ноември 1993 г.). Едва през м. май 1994 г. Азербайджан прекратява атаките си, но не за да спази резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, упорито игнорирани дотогава, а в резултат на поредица от военни провали, които я поставиха на ръба на поражението.

Оттогава Съвета за сигурност на ООН не е приемал резолюции за конфликта между Арцах и Азербайджан, тъй като  тяхното неизпълнение подронва авторитета ѝ“.

Из статия на Владимир Казимиров – посланик, ръководителят на мисията на руското посредничество през 1992-96 г., пълномощен представител на президента на Русия в Арцах, и съпредседател на Минската група на ОССЕ от Русия.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *