МВнР НА АРМЕНИЯ: Априлската война отново доказа, че прилагането на сила не може да потиска правото за самоопределение на народа на Арцах (Карабах)

Spread the love

03.04.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – По повод 3-та годишнина от Априлската война 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nпрез 2016 година, когато Азербайджанската страна на 2 април започна широкомащабни военни действия срещу Република Арцах, стремейки се чрез военна сила да разреши Карабахския конфликт в своя полза, Министерството на външните работи на Снимка на Nerses Ketikian.Република Армения разпространи изявление, което представяме на вниманието на нашите читатели.

„Преди три години, на 2 април 2016 година, военните сили на Азербайджан започнаха широкомащабни военни действия срещу Арцах. Азербайджан грубо наруши режима за прекратяване на огъня, както и своите ангажименти за неприлагане на сила, които тя бе поела в рамките на процеса за мирното уреждане на Карабахския конфликт под патронажа на Минската група към ОССЕ.

Прилагането на сила бе съпроводено с ужасяващи зверства от страна на военните сили на Азербайджан както спрямо военните, така и към мирното население. Тези зверства с точни образи повтаряха масовите убийства и етническите чистки, които са били осъществени от Азербайджан срещу арменците в Планински Карабах в началото на 1990-те години.

Но този път непосредствената заплаха от мащабни действия на насилие срещу мирното население бяха пресечени от Армията на отбраната на Планински Карабах. Арменските военнослужещи и доброволци пожертваха живота си в името на правото на народа на Арцах да живее и да твори свободно в Родината си.

Априлската война отново потвърди, че употребата на сила не може да потисне правото на народа на Арцах за самоопределение. Статутът и сигурността на Арцах са незаменими елементи, които лежат в основите на всякакви преговори, които са насочени към мирното препитание на народа на Арцах.

Неприлагането на сила или изключването на заплашването със сила, стриктното придържане към режима за прекратяване на огъня, въвеждането на механизми за намаляване на рисковете и изграждането на доверие имат изключителна важност за създаването на благоприятна среда за мира.

Безизходицата, която бе създадена в процеса на уреждане на конфликта в резултат от априлската агресия показа, че мирното уреждане на Карабахския конфликт чрез преговори под патронажа на Минската група към ОССЕ няма алтернатива.”

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *