ЛЮБОПИТНО: ОСЕМ факта за Ереван и ереванците

Spread the love

100

07.10.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Столицата на Армения – Ереван е един от най-древните градове по света. Тесни улици, исторически забележителности, 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nгостоприемни хора. Градът сякаш има магическа сила да привлича хората към себе си, а туристите, когато са го посетили веднъж с усмивка си спомнят за него и искат отново да се върнат там.

Арменския информационен сайт WNews.am е представил осем любопитни факти за Ереван и ереванците.

21.ЕРЕВАН – В КРЪСТОВИЩЕТО НА ЕВРОПА И АЗИЯ

През последните 10 години в Ереван, с невероятна бързина, се издигат нови сгради, ресторанти и кафенета, което, според мнозина, му предава особен чар. Много спонсоричужденци се чудят на контрастите в града, където се слива азиатския дух, арменските традиции и европейската архитектура.

Например, след луксозни магазини и ресторанти, мъжете в беседката на двора на блока играят табла, а жените перат килими. Бабите пък шият вълнени юргани. Много чуждестранни туристи смятат, че Ереван се намира точно на кръстовището между Азия и Европа, където се слива древното и модерното.

Резултат с изображение за пулпулак2.В ЕРЕВАН НИКОЙ НИКОГА НЯМА ДА ОСТАНЕ ЖАДЕН

Вместо да си купите вода за пиене от магазините в Ереван, на всяка стъпка ще срещнете улични чешми, от които тече сладка вода. Ереванските чешми могат да утолят жаждата на всеки турист. Между другото както по жилищата, така и по хотелите, чешмяната вода е сладка и утолява жаждата. В Ереван никой никога не остава жаден.

Резултат с изображение за երեկոյան երեւան3.В ЕРЕВАН ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНЯ Е БЕЗОПАСНО

Дори в най-късните часове можете спокойно да се разхождате в столицата на Армения. Всеки турист, без да се тревожи за своята безопасност, може да излезе на улицата, да обикаля нощен Ереван, а повечето кафенета и ресторанти работят почти до сутринта. За разлика от много столици по света, в Ереван много рядко може да срещнете пияни хора.

54.ГОСТОПРИЕМНИ И ТОПЛИ ЖИТЕЛИ

В Ереван всеки жител може да отдели достатъчно време на непознатите, за да им покаже как да стигнат до мястото, което търсят и да им даде необходимата информация. Ереванците са изключително гостоприемни. Всеки гост в дома на жител на Ереван ще получи не само кафе или чай, а изобилна трапеза с разнообразни ястия и питиета.

Резултат с изображение за երեւան զբոսանք5.В ЕРЕВАН ВСИЧКИ СА ПОЗНАТИ НА НЕЧИЙ ПОЗНАТ

Ереван е малък град и когато непознати дълго разговарят, разбират, че имат общ познат или роднина. Поради това много въпроси в града се решават много бързо. Ако имаш проблем, например, обаждаш се на свой познат, а той на чичо си, а той на приятеля си и твоя въпрос е решен.

86.ЖИТЕЛИТЕ НА ЕРЕВАН РАЗБИРАТ ОТ ВСИЧКО

Жителите на Ереван общо взето са образовани хора. Всеки разбира малко от медицина, от политика, от образователната система, от спорта и от икономиката. Те могат с часове да обсъждат политическите събития, които дори не са отнасят за Армения и да изразят своята позиция относно разрешаването им. Още един факт: В продължение само на 30 минути с таксиметров шофьор ще разберете за водещите новини по света и в страната, естествено с неговия коментар.

Резултат с изображение за երեւան շուկա7.ХРАНАТА В ЕРЕВАН ВИНАГИ Е ПРЕСНА И ЗДРАВОСЛОВНА

По пазарите на Ереван винаги можете да си купите пресни и здравословни хранителни продукти, които имат съответния аромат на продукта. Много туристи са признали, че разхождайки се по пазарите на Ереван са имали чувството, че се намират в музей, където можеш безплатно да опиташ всичко и да купиш нещо както за себе си, така и за някой познат.

В Ереван винаги можеш да намериш великолепен коняк, вино или други алкохолни напитки. В града се продава само качествен алкохол. Никой не купува евтини питиета.

Резултат с изображение за հայկական շքեղ ու թանկարժեք ավտոմեքենաների շքերթ8.НАВСЯКЪДЕ В ЕРЕВАН СЕ ВИЖДАТ ЛУКСОЗНИ КОЛИ

Навсякъде в столицата се срещат луксозни и скъпи коли. За ереванеца колата е част от семейството. Често за нея се харчи повече от семейния бюджет, отколкото за другите членове.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *