ЛЮБОПИТНО: Нощно пътуване с избягал затворник или защо руският педиатър д-р Леонид Рошал се влюби в Армения

Spread the love

14.08.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Известният руски педиатър Леонид Рошал веднъж призна, че всичко свързано с Армения минава през живота му с червен конец. Колумнистът Сергей Баблумян припомня забележителен епизод от биографията на световноизвестния лекар, когато животът му може да приключи в страната, която обича:

Беше дълбока нощ. В колата, която обикаляше по планинските пътища, имаше двама: на задната седалка седеше д-р Рошал, а на волана убиец, който е избягал от затвора.

Хирург Леонид РошальМесец декември, 1988 година. Леонид Рошал отлетя за Армения, за да помогне на засегнатите от ужасното земетресение в Спитак. Той докара със себе си група педиатрични травматолози, реаниматори: те също имаха възможността да помогнат. Имаше, представете си, времена, когато възможността да се помогне на Армения се считаше за успех. Онези, които нямаха късмет, бяха обидени (забележете: детските лекари, пристигнали в Армения, помогнаха не само на засегнатите от земетресението, но и посещаваха обикновени болни).

И тогава по някакъв начин д-р Рошал и непознатият отиват на север в Армения и изведнъж колата спира на прохода. Те чакат помощ, нищо не правят, следва разговор.

Останалата част сам Рошал вече разказва:

“А къде сте работили преди?” – интересува се лекарят.

„Но аз не работех“, отговаря шофьорът.

– Тогава с какво сте се занимавали?

“Бях в затвора”, обяснява човекът.

– За какво си лежал?

– За убийство.”

Трябва да се съгласите, че когато е нощ и наоколо има само планини, а наблизо има убиец, тогава чувството е неприятно. Като се вземе предвид фактът, че лекарят пристига в Армения не да пие коняк, а за да спаси децата, а убиецът знае за това, би трябвало той да вземе това предвид.  Но този аргумент, както се казва, е слаб, но все пак …

После става ясно следното. Съпругата на младия мъж му изневерява и той, горещ кавказки човек, я убива. Осъден е и хвърлен в затвора. И тогава става земетресението в Спитак. Затворникът бяга от затвора, но не към вкъщи: той получава работа като шофьор, за да помогне на нуждаещите се.

„Щом всичко свърши, нещата да се нормализират, ще се върна обратно в затвора“, уверява човекът доктор Рошал, освобождавайки го от страха за живота си и напротив, пораждайки увереност, че с такъв шофьор ще бъде по-надежден.

Тогава лекарят не знае, че десетки осъдени са били освободени условно от местата за лишаване на свобода в района на бедствието и няма случай на измама – всички са се върнали.

“Армения посещавам и в дни на радост, и в дни на скръб. Онзи ден си мислех, че страната няма запаси от нефт, злато, но има камъни и планини, и тя е жива благодарение на таланта на хората “, разказва още д-р Рошал.

Какво друго е запомнил лекарят за Армения?

Доктор Леонид - президент московского НИИ неотложной детской хирургии и травматологии“След Спитак създадохме екип – единственият екип педиатрични лекари в света, който лети в различни страни (към местата на бедствия, войни) и помага на децата. Защото децата не трябва да са отговорни за глупостта на възрастните”, казва Рошал.

По този начин Армения може да се счита за родно място на първия медицински екип за спасяване на деца и това е още един плюс в полза на Армения.

Сергей Баблумян

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *