ЛЮБОПИТНО: Историята на една картина

Spread the love

15.03.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Основателят на историческия жанр в арменската живопис, Варткес Суренянц, е нарисувал Арменския католикос в момент, когато той получил прословутия Царски указ, закона на 12 юни 1903 год., с който се отнема имуществото на арменската църква, което означавало, че епархийските училища ще бъдат закрити. Писмото, в затворен плик, е паднало пред краката на Негово светейшество, но

католикосът вече знаел за съдържанието на писмото. За това го е уведомил приносителят му и един от инициаторите на този указ, губернаторът на Ереван, Накашидзе. Последният със сарказъм казал на католикоса: „Ваше 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nсветейшество, принуден съм да изпълня Указа, иначе как ще отговарям пред Бог и трите ми деца”. Католикосът Хримян Хайрик ядосан отговорил: „А аз какво ще кажа на моите три милиона деца?”

В картината се вижда гневът Снимка на Nerses Ketikian.на лицето му, а юмрукът придава дълбока убеденост, че никаква несправедливост срещу народа няма да остане безнаказана. Наказанието не закъснява. На 10 октомври 1903 год., в Тифлис (Тбилиси), арменски борци за свобода от партията Хънчакян организират опит за убийство на царския наместник в Кавказ, Голицин. Тежко ранен, той е принуден да напусне Кавказ. Замества го Воронцов-Дашков, който облекчава положението на арменците и училищата отново се отварят.

Другият злосторник, Накашидзе, също получава заслуженото наказание. През 1905 год., вече като губернатор на Баку, той организира избиването на арменците чрез местните турци. По заповед на Никол Туман, младият 22 -годишен деец на АРФ „Ташнакцутюн”, Трасдамад Ганаян (Тро), на 11 май 1905 год., изпълнява смъртното наказание на Накашидзе на една от централните улици на Баку.

Автор: Акоб Манджян

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано от “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *