ЛЮБОПИТНО: Защо векове наред колумбийците са благодарни на арменците?

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 09.07.2018 – Армения, един от известните туристически градове в Колумбия, е именуван в чест на арменците, които са основоположници12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n на производството на кафе.

Колумбийското кафе е известно по целия свят. Колумбия е най-големия производител на кафе „Арабика”. Те обработват и изнасят по целия свят няколко вида „Арабика”. Колумбийското кафе, което е известно с високия си клас, осигурява по-голямата част от държавния бюджет.

Резултат с изображение за armenia colombia

Град Армения, Колумбив

Но малцина знаят, че арменците, които са емигрирали от Антиохия, са започнали производството на кафе в Колумбия.

„Арменците са занесли кафето в Колумбия, това е всеизвестен факт. Семейството, което е положило основите за производството на кафе и е основало първата плантация за кафе, е дошло в Колумбия от Антиохия”, казва представителят на компанията HALDI.CO в Армения Тигран Акобян пред репортера на Sputnik Армения.

Град Армения, който е основан през XIX век в Колумбия, е наричан така, като благодарност към арменците, както и в памет на жертвите от Геноцида в Османска Турция.

„За съжаление днес в Колумбия няма арменска общност. А тези, които са останали, вече са асимилирани и нищо не знаят за корените си”, казва Акобян.

След като Армения стана член на Евразийския икономически съюз, колумбийците започнаха да се интересуват от арменския пазар. По инициативата на Тигран Акобян, един от големите фирми за кафе в Колумбия HALDI.CO, която е и научно-изследователски институт, отвори свое представителство в Ереван.

Резултат с изображение за armenia HALDI.COКомпанията се занимава с производство и отглеждане на кафе от 1977 година. Технологиите на компанията позволяват да се получат най-различни аромати и вкусове, без използване на химически съставки.

„В момента компанията произвежда кафета с 30 аромата”, казва Акобян.

Армения внася 18 вида колумбийските кафета и на много места вече се използва и колумбийския начин за приготвяне на кафе.

Резултат с изображение за armenia HALDI.COВ Колумбия има и няколко вида кафе от семейство „Армения”, които са уникални и от тях произвежда ограничено количество. От 2012 година кафе „Армения” е част от официалното меню на президента на Колумбия, с което черпят и официалните гости на страната.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: 

в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *